Hlavní obsah

V Británii vstupuje do oběhu nová plastová dvacetilibrovka

V Británii ve čtvrtek vstupuje do oběhu nová bankovka v hodnotě 20 liber (600 korun) s podobiznou malíře Josepha Mallorda Williama Turnera. Je to další z řady plastových bankovek, které mají delší životnost a je obtížnější je padělat. Informovala o tom Bank of England, britská centrální banka.

Foto: Bank of England

Nová polymerová bankovka

Článek

„Přeměna dvacetilibrové bankovky na polymerovou představuje významný krok v našem boji proti padělkům,” uvedla hlavní pokladní centrální banky Sarah Johnová.

Dvacetilibrové bankovky tvořily v první polovině loňského roku podle údajů banky 88 procent zabavených padělků. Nová bankovka by měla být nejlépe zajištěnou proti padělání, mimo jiné díky dvěma průhledným oknům a dvoubarevné fólii.

Foto: Bank of England

Přední strana nové dvacetilibrové bankovka s podobiznou královny

V současnosti je v oběhu kolem dvou miliard papírových bankovek v hodnotě 20 liber. Ty zatím zůstávají v platnosti. Centrální banka čekává, že do dvou týdnů budou nové bankovky k dispozici zhruba v polovině bankomatů.

Turner na bankovce nahradil skotského ekonoma Adama Smithe. Turner zemřel v roce 1851, byl romantický krajinář a bývá pokládán za předchůdce impresionismu.

Nová britská pětilibrovka pobouřila vegetariány, obsahuje lůj

Koktejl

Na nové bankovce je Turnerův autoportrét a jeden z jeho nejslavnějších obrazů The Fighting Temeraire. Zobrazuje starou, opotřebovanou bitevní loď Temeraire vlečenou k poslednímu kotvišti k rozebrání. Loď Temeraire hrála důležitou roli v námořní bitvě u Trafalgaru v roce 1805.

Na přední straně je portrét královny Alžběty II.

Foto: Toby Melville, Reuters

Budova britské centrální banky Bank of England v Londýně

Dvacetilibrovka je třetí bankovkou v oběhu, která je z polymeru. V roce 2016 začala platit plastová pětilibrovka a v roce 2017 desetilibrovka. Podle centrální banky vydrží plastová bankovka dvaapůlkrát déle než papírová.

Její životnost banka odhaduje na pět let, zatímco papírová bankovka vydrží přibližně dva roky. Plastové bankovky vydrží, i když je člověk zapomene v kapse a vypere. Výroba je ale podle britského tisku dvakrát dražší než v případě papírových bankovek.

V příštím roce by měla do oběhu vstoupit ještě nová plastová padesátilibrovka. Bude na ní zobrazen matematik a počítačový průkopník Alan Turing, který se zasloužil o dešifrování nacistických tajných kódů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám