Hlavní obsah

Úspory v Evropě stáhnou 25 miliónů lidí do chudoby, tvrdí humanitární organizace

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalších až 25 miliónů obyvatel Evropy se do roku 2025 může dostat pod hranici chudoby, pokud budou jednotlivé vlády pokračovat v politice razantních úsporných opatření. Uvedla to agentura AFP s odkazem na zprávu mezinárodní humanitární organizace Oxfam.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Agresivní škrty v sociální oblasti, ve zdravotní péči a vzdělání, stejně jako omezování práv zaměstnanců a nevyvážený systém zdanění způsobují, že milióny Evropanů jsou lapeny v kruhu chudoby, což může trvat celé generace,“ uvedla ředitelka evropské kanceláře Oxfam Natalia Alonsová.

Podle Alonsové se nejtvrdší úsporná opatření v celé své šíři v rámci Evropy provádějí v Řecku, Irsku, Itálii, Portugalsku nebo Španělsku. Z toho důvodu se pak vytváří i mnohem větší propast mezi bohatými a chudými.

„Pokud budou pokračovat takováto úsporná opatření, může se počet lidí ohrožených chudobou vyšplhat do roku 2025 v Evropě až na 146 miliónů, což je více než čtvrtina populace,“ uvedl Oxfam těsně před setkáním ministrů financí EU v litevském Vilniusu.

Oxfam rovněž připomněl, že některým zemím v Latinské Americe, jihovýchodní Asii či v Africe, které v 80. a 90. letech minulého století provedly hluboké škrty v oblasti sociálních výdajů, trvalo dvě desetiletí, než se jim podařilo dostat se zpět „do hry“.

„Vlády by mohly dávat miliardy do zdravotní péče nebo vzdělání, a to zdaněním nejmajetnějších obyvatel nebo ráznými opatřeními proti daňovým únikům,“ uvedl Oxfam.

Reklama

Výběr článků

Načítám