Hlavní obsah

USA zabavily bitcoiny za desítky miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti zabavilo bitcoiny v hodnotě asi 3,6 miliardy dolarů (přes 76,5 miliardy korun) při vyšetřování spojeném se skoro šest let starým hackerským útokem na burzu kryptoměn Bitfinex. Podle prohlášení náměstkyně ministra spravedlnosti si tak připsalo rekordní konfiskaci financí. Federální úřady ji oznámily společně s informací, že zadržely manžele žijící v New Yorku pro podezření z praní kryptoměn ukradených při zmíněném útoku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bitfinex patřila mezi největší burzy s bitcoinem, když v létě roku 2016 přišla o množství této digitální měny, které mělo tehdy hodnotu více než 70 milionů USD. Současná hodnota ukradené kryptoměny je podle amerických činitelů kolem 4,5 miliardy dolarů.

Hackerský útok vedl k více než 2000 nepovolených transakcí, uvádí agentura AP. Obvinění, která nyní vznáší americká vláda, se netýkají přímo narušení burzy, nýbrž právě následných manipulací s ukradenými bitcoiny. Heather Morganová a její rusko-americký manžel Ilya Lichtenstein jsou obviněni z toho, že se různými sofistikovanými metodami snažili vyprat ukradené prostředky a ukrýt dané transakce.

Bitcoin výrazně posiluje. A celý trh kryptoměn s ním

Internet a PC

Dvojice byla zatčena v newyorské čtvrti Manhattan. Ještě během dne plánovali vyšetřovatelé Morganovou a Lichtensteina předvést před federální soud.

„Dnešní zatčení a největší finanční konfiskace v dějinách ministerstva spravedlnosti ukazují, že kryptoměny nejsou útočištěm pro zločince,“ uvedla náměstkyně ministra spravedlnosti Lisa Monacová.

„V marné snaze zachovat si digitální anonymitu obvinění prohnali ukradené prostředky labyrintem transakcí v kryptoměnách. Díky pečlivé práci strážců zákona ministerstvo opět ukázalo, že může a bude sledovat toky peněz nehledě na jejich podobu,“ dodala.

Banka jí zablokovala podezřelou platbu pro známost z internetu, žena ji obešla a pak litovala

Bezpečnost

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Výběr článků

Načítám