Hlavní obsah

USA skončily v platební neschopnosti kvůli sporům o reformu zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Senát v pondělí podle očekávání znovu zavrhl návrh zákona o vládních výdajích, který krátce předtím schválili opoziční republikáni ve Sněmovně reprezentantů, kde k němu přidali sporný dodatek měnící reformu zdravotnictví, zvanou Obamacare. Po 17 letech jsou tak USA v platební neschopnosti, protože rozpočet nebyl schválen do 1. října, kdy začíná nový fiskální rok.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Kapitolu

Článek

Obama poslal po půlnoci amerického času (6:00 SELČ) zprávu: „Udělali to. Skupina republikánů ve sněmovně dotlačila vládu k platební neschopnosti kvůli Obamacare místo toho, aby nechala projít reálný rozpočet.”

Postupně proto vstupují v platnost omezení. Prvním dopadem bylo uzavření twitterového účtu Kapitolu, kde pracují poslanci. Zavřeno také bude středisko pro návštěvníky v Kapitolu.

Krize oslabila dolar, je na nejnižší hodnotě vůči euru za osm měsíců.

Sněmovna schválila republikánský text zákona o výdajích v poměru 228 ku 201 hlasům krátce poté, co prezident Barack Obama telefonoval s republikánským šéfem sněmovny Johnem Boehnerem a naléhal na rychlé schválení zákona o financování vládních výdajů.

Obama ale požadoval text ”bez jakékoliv nesouvisející ideologické klauzule”, jenže sněmovna jej schválila s dodatkem, který blokoval peníze na reformu zdravotnictví. Senát pak hlasy 54 demokratických senátorů předlohu ”očistil” od zdravotnického přívěsku a vrátil dolní komoře.

Marná snaha Obamy

Po hlasování Senátu americký prezident Barack Obama upozorňoval, že se lze kritické situaci vyhnout, ale že zbývá jen pár hodin. Telefonoval s republikánským šéfem Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem a naléhal na rychlé schválení zákona, který by vládě zajistil financování výdajů na šest týdnů v zájmu vyhnutí se hrozící platební neschopnosti.

Obama také požádal Boehnera, aby republikáni přestali vázat schválení vládních výdajů na odročení Obamovy zdravotnické reformy, což je základní kámen úrazu v celém sporu.

"Prezident dal vedení republikánů jasně najevo, že (ve sněmovně) musejí konat a stejně jako Senát schválit zákon o vládních fondech na šest týdnů, a to bez jakékoliv nesouvisející ideologické klauzule," uvedl Bílý dům v komuniké.

Republikáni ve sněmovně přišli s návrhem, aby se rychle vytvořila vyjednávací komise, která by vypracovala kompromisní zákon a na poslední chvíli ukončila hrozící krizi. Ale demokraté v Senátu to odmítli.

Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid řekl, že nehodlá začínat vyjednávání ”s pistolí přiloženou k hlavě” a že na vyřešení sporu je zapotřebí více času než jedna hodina. Vybídl republikány, ať ve sněmovně raději schválí předlohu ze Senátu, která by umožnila udržet financování vládních úřadů do poloviny listopadu.

„Vláda to nyní zasekla, nevím na jak dlouho,“ řekl Davin Nunes, když opustil kancelář Boehnera. Demokratický zastupitel Chris Van Hollen ale uvedl, že na vině jsou republikáni, kteří odmítali měsíce jednat a teď by chtěli na konferenci domluvit vše za 45 minut. Podle něj právě to vedlo podle něj k tomu, že nebyl schválen rozpočet.

Dopad sporů o reformu

„Albert Einstein definoval šílenství slovy, že děláte stejnou věc znovu a znovu ve snaze, že byste mohli dosáhnout odlišného výsledku,” zažertoval Reid. Republikáni se opakovaně snaží zablokovat reformu zdravotnictví, která by zajistila nutnou péči miliónům Američanů.

Prezident Obama ještě dříve před televizními kamerami prohlásil, že hrozícímu ochromení vládních úřadů šlo zcela předejít a obvinil republikány z vytváření krize, která bude mít ”velice reálné ekonomické dopady na reálné lidi”.

Uzavření vládních úřadů, respektive nouzový režim, znamená, že stát financuje jen nutné výdaje, jako jsou národní a veřejná bezpečnost a například zdravotní pojištění a sociální dávky pro seniory. Taková situace naposledy nastala na přelomu let 1995 a 1996. Nyní bude mít nucenou dovolenou na 700 000 federálních úředníků, zavřou se mnohé úřady, instituce, i zoo a národní parky. Dopad to bude mít i na veterány.

Víza se vydávat budou

I když bude omezena činnost ministerstva zahraničí, americké konzuláty budou přinejmenším zpočátku dále pokračovat ve vydávání víz pro cizince. "Činnost konzulátů bude pokračovat, což znamená, že budou vydávat víza a pasy," uvedla mluvčí americké diplomacie Jennifer Psakiová podle agentury AFP.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama před Bílým domem

Foto: Profimedia.cz

Maskotem amerických demokratů je od roku 1837 osel, někde však i kohout.

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Fiskální rok začíná v USA 1. října. Ve stejný den vstupuje v platnost i zdravotnická reforma, Obamův největší reformní projekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám