Hlavní obsah

Ukrajina varuje evropské dovozce před narušením dodávek plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský státní plynárenský podnik Naftogaz ve středu upozornil evropské dovozce plynu na možné narušení dodávek kvůli pokračujícímu sporu o ceny plynu mezi Kyjevem a Moskvou a chystaným ukrajinským sankcím proti Rusku.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Naftogaz doporučil evropským firmám kupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici namísto dosavadní praxe nákupů na západní hranici Ukrajiny. Tak by přepravu plynu přes Ukrajinu nezajišťovaly firmy, jimž hrozí sankce.

"Naftogaz považuje za svou povinnost varovat evropské partnery před možnými riziky," uvádí se podle agentury Reuters v oficiálním sděleni podniku. Naftogaz ale dodal, že signalizované sankce proti Rusku nemusí automaticky vést i k sankcím proti ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom.

Naftogaz už v pondělí sdělil, že je i v případě sankcí Kyjeva proti Moskvě ochoten zajišťovat bezproblémovou přepravu ruského plynu do Evropy. Upozornil ale, že evropští odběratelé se v případě takovýchto sankcí zřejmě budou muset s Ruskem dohodnout na zásadních změnách ve smlouvách o dodávkách plynu a začít nakupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici.

Ukrajina zvažuje sankce přímo proti Gazpromu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk minulý týden uvedl, že nové ukrajinské sankce proti ruským firmám mohou zahrnovat i přepravu ruských energetických surovin přes Ukrajinu do Evropy. [celá zpráva]

Naftogaz na počátku týdne uvedl, že případné sankce v plynárenském sektoru by mohly "omezit nebo vyloučit" některé společnosti z ukrajinského tranzitního trhu, což se zřejmě týkalo Gazpromu. Přepravu plynu přes Ukrajinu by podle Naftogazu mohly zajišťovat firmy, které nepodléhají sankcím. Tyto podniky by prý musely podepsat příslušnou smlouvu se správcem ukrajinského plynovodního systému Ukrtransgaz.

Slovensko začne v září posílat plyn na Ukrajinu

Ukrtransgaz dokončil přípravné práce na kompresorové stanici u Užhorodu, takže je nyní připravena na zpětné dodávky zemního plynu ze Slovenska, informovala ve středu ruská tisková agentura ITAR-TASS.

Plyn má začít ze Slovenska proudit na Ukrajinu od 1. září. Společnost Ukrtransgaz se podle ITAR-TASS rovněž dohodla se slovenským dopravcem plynu Eustreamem na technických záležitostech zpětných dodávek. Eustream bude na Ukrajinu dodávat 27 miliónů kubických metrů plynu denně. Dohoda platí do konce roku 2019.

Zpětné dodávky se uskuteční prostřednictvím záložního plynovodu, který spojuje slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod. Ukrajina je od července kvůli sporům o cenu plynu od ruského Gazpromu bez dodávek z Ruska, ale dohodla se o odběru s Evropskou unií. Maďarsko dodávky plynu na Ukrajinu zahájilo v květnu a Polsko v dubnu, připomněl ITAR-TASS. Kyjev si nyní vytváří zásobu strategické energetické suroviny, aby mohl přečkat zimu.

Pololetní zisk Gazpromu kvůli tvorbě rezerv klesl o 38 procent

Ruské plynárenské skupině Gazprom v pololetí klesl meziročně čistý zisk o 38 procent na 155 miliard rublů (zhruba 89 miliard korun). Firma, která je největším producentem zemního plynu na světě, to zdůvodnila vyšší tvorbou rezerv na položku, kterou označuje jako "pochybný dluh". Podnik ale podle agentury Reuters nevysvětlil, co tímto označením myslí. Mohlo by se jednat právě o dluh Ukrajiny, která se s Gazpromem dlouhodobě pře o cenách. Gazprom uvedl, že rezerva na zmíněný "pochybný dluh" dosahuje 179,3 miliardy rublů.

Reklama

Související témata:

Související články

ERÚ zkontroluje zásoby obchodníků s plynem

Energetický regulační úřad (ERÚ) provede u všech obchodníků s plynem kontrolu bezpečnostního standardu dodávek plynu. Prověří, zda všechny povinné subjekty...

Výběr článků

Načítám