Hlavní obsah

Ukrajina přestane kupovat ruský plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina přestane od 1. dubna odebírat zemní plyn z Ruska. Řekl to v pondělí ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn. Kyjev se podle něj po zimě bez ruského plynu obejde.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"V této chvíli nemusíme kupovat plyn od Ruska. Jednoduše jej kupovat přestaneme," řekl ministr podle agentury Reuters.

Demčyšyn už krátce po pátečních jednáních se svým ruským protějškem Alexandrem Novakem v Bruselu Rusku vzkázal, že bude muset Kyjevu své dodávky zemního plynu výrazně zlevnit, pokud chce konkurovat zvýšenému ukrajinskému dovozu z Evropské unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajina se dlouhodobě potýká s neschopností Rusku dodávky plynu splácet. Gazprom si vymínil, že musí platby dostávat předem. Dohodnutá cena pro zimní dodávky platí do konce března a nyní se jedná o dalším období.

Rusko navrhlo vyšší cenu než v zimě

Ruský ministr Alexandr Novak přišel na páteční jednání s návrhem zvýšit Kyjevu cenu za plyn proti zimní provizorní dohodě o šest procent na 348 dolarů za tisíc metrů krychlových. Dodal ale, že Moskva bude uvažovat o slevě.

Demčyšyn o víkendu agentuře Reuters řekl, že pokud chce Rusko svým plynem konkurovat, musí jít s cenou výrazně dolů. "Odhaduji, že se domluvíme na rozumné ceně mezi 240 a 250 dolary," uvedl v sobotu ministr ohledně ceny pro druhé čtvrtletí. Odhadoval přitom, že ve třetím kvartále cena s ohledem na nedávný propad světových cen ropy dál klesne na 210–220 USD.

Rusko loni v červnu přestalo Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí ruské dodávky. Zásobování Moskva obnovila až díky říjnové dohodě, kterou zprostředkovala EU. Kyjev a Moskva se ovšem vzájemně obviňují z porušování této dohody a napětí mezi nimi trvá i vzhledem ke konfliktu na východní Ukrajině.

V poslední době se Ukrajina potýkala i s tím, že část dodávek odebíraly povstalecké oblasti a do západnějších oblastí proudilo méně plynu, než země zaplatila.

Reklama

Související témata:

Související články

Energetická unie dostala na summitu EU zelenou

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie ve čtvrtek na summitu v Bruselu podpořili záměr vytvořit energetickou unii. Projekt by měl zajistit bezpečnou a levnou...

Výběr článků

Načítám