Hlavní obsah

Tvrdé podmínky mohou připravit lidi o možnost vzít si hypotéku

Právo, Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpřísňování podmínek pro hypotéky, s nímž Česká národní banka (ČNB) přišla loni v dubnu, připravilo už řadu lidí o možnost si tuto půjčku na bydlení vzít. Pokud ale bude přijata novela zákona, kterou chystá ministerstvo financí na popud ČNB, může se hypotéka stát nedostupnou i pro lidi ze středních vrstev.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve nedělním diskusním pořadu ČT na to upozornil bývalý viceguvernér ČNB a nynější europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Zmíněná novela by mohla být přijata ještě letos. Pokud bude schválena, získá ČNB právo nejen tak jako dosud doporučovat bankám podmínky k poskytování hypoték, ale přímo jim nařídit, aby se jimi striktně řídily.

Dávat do zákona taková omezení, která dopadnou na velkou skupinu lidí, je problematické
Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB

V současné době ČNB bankám například doporučuje, aby neposkytovaly úvěry nad 90 procent hodnoty nemovitostí. U méně movitých žadatelů však poskytují ještě nižší hypotéky, například ve výši 80 procent hodnoty nemovitosti. „ČNB tím přispívá k ochlazení zájmu o hypotéky,” uvedl ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Další ukazatel by byl poměr celkové výše dluhů k příjmům žadatele. Do kolika procent příjmu by se žadatelé mohl zadlužit by určila až vyhláška. Podobnou regulaci zavedli ve Velké Británii, kde výše hypoték nesmí 4,5 krát překročit roční příjem žadatele. Poslanci měli novelu na stole naposledy v srpnu loňského roku, ale nakonec rozhodli, že se jí do voleb nebudou zabývat.

Žádosti se už teď posuzují přísněji

„Nízké úrokové sazby jsou velkým motorem růstu hypoték a zdražování nemovitostí. Dávat ale do zákona taková omezení, která dopadnou na velkou skupinu lidí, je problematické,“ řekl Niedermayer. Žádosti se už teď posuzují přísněji.

Jak v neděli potvrdil ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub, banky v přípravě na tuto novelu už teď přísněji posuzují příjmy žadatelů o hypotéku a míru jejich celkového zadlužení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luděk Niedermayer na archivním snímku

„Účinnější než restriktivní opatření stanovená zákonem by ale byla výstavba sociálních bytů a zvyšování nabídky na trhu nemovitostí. Opatření ČNB to sama nezvládnou,“ je přesvědčen Niedermayer.

Stejný názor má i Holub. „Dostupnost bydlení je v tom, aby se stavěly nové byty, vždyť nabídka realitního trhu je nyní přiškrcena a byty jsou stále dražší,“ zdůraznil. ČNB se podle něj zpřísňováním podmínek snaží, aby prudce nepřibylo lidí, kteří budou předluženi a ztratí schopnost hypotéky splácet.

Zadlužení roste

Úrokové sazby hypoték sice v ČR mírně rostou, zaostávají ovšem za rychlým růstem cen nemovitostí. Zatímco koncem roku 2016 byla průměrná úroková sazba 1,77 procenta, letos v březnu činila 2,46 procenta. Počet uzavřených hypoték byl přesto v březnu letos nejvyšší.

Foto: Jan Kočvara , Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Podle diskutujících se tak vytváří nebezpečí, že stále více domácností nebude schopno hypotéky splácet. Vždyť celkové zadlužení českých domácností dosáhlo koncem února již 1,61 biliónu korun, přičemž 1,16 biliónu z této sumy byly právě půjčky na bydlení.

Anketa

Obáváte se přísnějších podmínek u hypoték?
Ano, jednoznačně se zhorší jejich dostupnost
71,8 %
Ne, banky podle mě něco vymyslí
5,1 %
Hypotéku nepotřebuji
23,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 831 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám