Hlavní obsah

Tůma: vláda je nerozumná a nedisciplinovaná

PRAHA

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se ve čtvrtek ostře pustil do vlády Jiřího Paroubka (ČSSD). Na tiskové konferenci prohlásil, že plán vládních útrat na příští rok je velmi nedisciplinovaný a řada návrhů jde proti zdravému rozumu. Růst povinných výdajů státu by podle něj mohl ohrozit plán přijetí eura v roce 2010.

Článek

"Nemůžeme neregistrovat buď schválení nebo návrhy na zvyšování mandatorních výdajů. Vidíme to jako velmi nedisciplinované," řekl Tůma.

"Řada těch návrhů jde podle našeho názoru proti zdravému rozumu. Pokud by všechny tyto návrhy měly být schváleny, tak to prakticky neguje plánované přijetí eura v roce 2010, nebo by to mohlo minimálně ohrozit," dodal.

České ekonomice se podle Tůmy nyní daří. Vláda se však prý chová, jako by tento příznivý stav měl vydržet "na věčné časy", a politici tak mohli příští rok něco rozdat. Dobrý vývoj hospodářství je podle Tůmy potřeba využít ke stabilizaci veřejných financí. Vládní plány však údajně míří opačnou cestou.

Centrální banka podle Tůmy nechce hovořit o konkrétních návrzích, které jsou ve vládě nebo v parlamentu. Nemůže také odhadnout, které z návrhů nakonec projdou. "Ale objevuje se to na stole jako relevantní návrhy," dodal Tůma.

Paroubek kritiku odmítl

Premiér Paroubek ale kritiku odmítá. "I ČNB si musí být vědoma faktu, že konvergenční program, který je naším jízdním řádem pro zavedení eura, plníme už nyní s obrovským předstihem. Podíl dluhu na hrubém domácím produktu neroste. Státní rozpočet na příští rok je, pokud jde o schodek, v souladu s konvergenčním programem," sdělil Novinkám premiér.

"Vyjadřuji pevné přesvědčení, že formulace pana guvernéra neznamenají zapojení bankovní rady do nastávající volební kampaně, ke kterému tato instituce nemá žádný ústavní mandát," dodal Paroubek.

Sobotka: nejlepší rok za posledních deset let

Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes řekl, že letošní rok byl pro českou ekonomiku nejlepší za posledních deset let. Vláda podle něj dokázala stabilizovat veřejné rozpočty v situaci, kdy se rozsáhle měnily daně.

Deficit veřejných financí podle něj bude "minimálně tak dobrý" jako v loňském roce, kdy činil tři procenta.

Silná koruna zvyšuje šance na nižší růst inflace

Tůma se vyjádřil také k inflaci. Její růst podle něj bude možná nižší, než Česká národní banka dosud očekává. Důvodem je především o hodně silnější kurz koruny. Rizika současné prognózy jsou podle Tůmy protiinflační. Vedle silného kurzu koruny brzdí inflaci i pomalejší růst dovozních cen.

Také současná inflace je menší, než centrální banka předpokládala. Naopak inflačně působí vyšší úrokové sazby v zahraničí a možnost vyššího růstu regulovaných cen v příštím roce.

Ekonomové vesměs očekávají, že ČNB v lednu svůj inflační výhled sníží. V příštím roce by podle analytiků mělo dojít zřejmě ke dvojímu zvýšení úrokových sazeb, které by se tak dostaly na 2,5 procenta. Dnes bankovní rada podle předpokladů ponechala sazby na dvou procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám