Hlavní obsah

Tržby ve službách dále klesají

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby ve službách v letošním prvním čtvrtletí klesly meziročně o 8,4 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Nižší tržby zaznamenala všechna odvětví služeb s výjimkou informačních a komunikačních činností. Nejvýrazněji se propadly v oborech spojených s cestovním ruchem. Cestovním kancelářím a ubytovacím zařízením se tržby meziročně propadly o více než 70 procent.

Foto: Lucie Fialová, Právo

V pražské restauraci U Švejka funguje, stejně jako u většiny podniků, jen výdejové okénko.

Článek

„V 1. čtvrtletí pokračoval meziroční pokles tržeb ve většině sledovaných odvětví, nejvýraznější byl v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Opatření proti šíření koronaviru zasáhla také filmový a hudební průmysl, kam patří kina, která musela být zavřená. Naopak se dařilo poštovním a kurýrním činnostem, kterým se tržby zvýšily skoro o čtvrtinu,” uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Tržby v ubytování, stravování a pohostinství meziročně klesly o tři pětiny, přičemž propad v ubytování byl vyšší než ve stravování a pohostinství. Pohostinská zařízení nedosáhla ani na polovinu loňských hodnot tržeb a v ubytování statistici zaznamenali pokles tržeb o 76,5 procenta.

Omezení kvůli šíření epidemie koronaviru se negativně promítla také do hospodaření některých dopravců. Nejvíce, o téměř 58 procent, klesly tržby v letecké dopravě.

Cestovní ruch je stále v kómatu

Ekonomika

Naopak oproti loňskému prvnímu čtvrtletí si polepšili provozovatelé skladovacích a spedičních služeb, kterým tržby vzrostly o 0,8 procenta. O více než 23 procent stouply tržby v poštovních a kurýrních činnostech.

V administrativních a podpůrných činnostech tržby meziročně klesly o 16,5 procenta. Nejvýrazněji se to projevilo u cestovních kanceláří a agentur, kterým se tržby propadly o 72 procent.

„Na to, že na významnou část služeb dopadal v prvním čtvrtletí lockdown, byly jejich výsledky za první čtvrtletí mírně povzbudivé. Oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku se reálně zvýšily o půl procenta – zejména díky pozitivnímu vývoji v IT službách a telekomunikacích,” připomněl analytik ČSOB Petr Dufek.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí mění

Domácí

„V oblasti cestovního ruchu, který je jednoznačně nejpostiženějším odvětvím, se situace vyvíjela diferencovaně. Zatímco hotely přišly mezičtvrtletně o téměř třetinu tržeb a restaurace o desetinu, cestovní kanceláře a letecké společnosti se snad už odrážejí ode dna,” doplnil Dufek.

Analytik také připomněl, že v příštích měsících budou meziroční údaje méně relevantní než meziměsíční a mezičtvrtletní. „Výkony téměř všech oborů služeb se budou srovnávat s nízkým loňským základem,” připomněl s tím, že meziroční údaje proto „budou vypadat jako na trampolíně, a o trendu oživení či případně stagnace neřeknou téměř nic”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám