Hlavní obsah

Služby přes palubu. Tržby se loni propadly o desítky procent

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelům ve službách se tržby v loňském roce propadly o 11,7 procenta. V řadě oblastí však propad šel do desítek procent. Ubytování, stravování a pohostinství přišlo oproti roku 2019 přišlo dokonce o 40,1 procenta. V posledním čtvrtletí pak podnikatelé v těchto oborech meziročně tratili 61 procent. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Prázná restaurace

Článek

„Tržby služeb i v závěru roku poznamenala platná omezení. Krátkodobé uvolnění sice pomohlo hotelům a restauracím, avšak ztráty z předchozích měsíců roku vyrovnalo jen symbolicky,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Asi nepřekvapí, že největší propad tržeb postihl cestovní kanceláře, na které dopadlo zamrznutí domácího, a především pak zahraničního cestovního ruchu. Za celý rok přišly o 70 procent obratu,“ doplnil. Ve čtvrtém čtvrtletí se potom cestovkám tržby propadly o 83,3 procenta.

Cestovní ruch je na pokraji zhroucení, přišel o 11 milionů hostů

Ekonomika

Restauracím a hospodám v roce 2020 poklesly tržby o 40,1 procenta. V posledních třech měsících roku potom v tomto odvětví došlo k propadu tržeb o 55,3 procenta. Podnikatelům v ubytování klesly tržby za celý rok o 55,9 procenta a v posledním čtvrtletí meziročně o 74,3 procenta.

Vláda upřednostnila průmysl na úkor služeb

„Služby odnesly pandemii ze všech odvětví nejvíce a jak je vidět, hned tak se z ní nevzpamatují. Zvlášť, když ekonomika jede v omezeném režimu už druhý měsíc v roce a naděje na zlepšení pandemické situace jsou z krátkodobého hlediska mizivé,“ připomněl Dufek s tím, že průmysl je podobných omezení ušetřen.

Vláda od začátku pandemie výrazně omezuje oblast služeb. Naopak průmysl se snaží šetřit, protože ho považuje pro ekonomiku za důležitější. Že vláda zastává tento názor potvrdila například ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když se nechala slyšet, že průmysl „má největší podíl na HDP”.

Služby, tedy i posilovny, tvoří 60 procent ekonomiky, opravili ekonomové prezidenta

Ekonomika

Tento názor přitom ekonomové opakovaně vyvrátili jako mylný. Průmysl tvoří zhruba 36 procent tuzemského hrubého domácího produktu (HDP), zatímco služby tvoří kolem 60 procent české ekonomiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám