Hlavní obsah

Trumpova vláda se odvolává proti spojení firem AT&T a Time Warner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek oznámilo, že se odvolává proti soudnímu schválení převzetí mediální společnosti Time Warner telekomunikační firmou AT&T. Podle úřadu jedna z největších fúzí v telekomunikační a mediální branži poškodí hospodářskou soutěž. Obchod v hodnotě 85 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), který AT&T označila za nutnost v boji s rostoucí konkurencí, hlasitě kritizoval prezident Donald Trump.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo se odvolalo proti červnovému rozhodnutí soudu, který spojení posvětil přes dřívější námitky úřadu. Soudce tehdy nepřistoupil na argumenty, že fúze poškodí konkurenční prostředí, omezí možnost výběru pro diváky a povede ke zvýšení cen za online sledování filmů či televizních pořadů. Úřad neuvedl, na čem nyní staví své odvolání..

Americká vláda se jakékoli spojení dvou firem, které nejsou přímými konkurenty, pokouší zablokovat po několika desítkách let. Očekává se přitom, že fúze vyvolá vlnu dalších podobných nákupů v mediálním sektoru.

Převzetí, které AT dokončila v polovině června tři dny po rozhodnutí soudu, spojilo jednoho z největších poskytovatelů komunikačních služeb a společnost ovládající mimo jiné kabelové televize CNN a HBO či filmová studia Warner Bros.

Podle agentury Thomson Reuters šlo o čtvrtou největší fúzi v dějinách telekomunikačního, mediálního a zábavního sektoru. Mezi veškerými uzavřenými obchody v historii je to dvanáctý největší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám