Hlavní obsah

Trump zvažuje veto rozpočtu

• Aktualizováno

Kongres Spojených států schválil rozpočet vlády do konce září počítající s částkou 1,3 biliónu dolarů (26,9 biliónu korun). Trump ale na Twitteru napsal, že zvažuje rozpočet vetovat, protože plně neřeší stavbu zdi na hranicích s Mexikem a status dětských přistěhovalců. Vládě tak hrozí v letošním roce již třetí upadnutí do platební neschopnosti.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Rozpočet nejprve ve čtvrtek prošel Sněmovnou reprezentantů i Senátem.

Článek

Po přijetí rozpočtu, který vznikl díky dohodě republikánů a demokratů, přitom Bílý dům uvedl, že prezident svůj podpis připojí. Pokud by Kongres rozpočet neschválil, neměla by federální vláda peníze na svůj provoz už od páteční půlnoci.

Nejnovější Trumpovo vyjádření znamená, že riziko platební neschopnosti hrozí vládě i nadále. „Zvažuji veto zákona o financích, a to kvůli více než 800 tisícům účastníků programu pro dětské přistěhovalce DACA naprosto opuštěných demokraty (které zákon ani nezmínil) a kvůli nedostatečnému financování hraniční zdi, která je pro naši národní bezpečnost zoufale potřebná,” napsal Trump v pátek odpoledne středoevropského času.

Deportace hrozí 800 tisícům přistěhovalců

Prezident demokraty obvinil, že je přistěhovalci nezajímají, neboť odmítli jejich osud svázat se stavbou zdi. DACA chrání před deportací zhruba 800 tisíc přistěhovalců, kteří do USA přišli jako děti. Účastníci programu mají dvouletou záruku, že nebudou vyhoštěni, v USA navíc mohou legálně pracovat.

Program jim ale nezaručuje cestu k americkému občanství, což by v budoucnu mohl vyřešit zákon přijatý Kongresem. Program DACA dosud fungoval na základě prezidentova nařízení. Trump takové řešení odmítl. Program proto letos přestal přijímat nové účastníky, kterým teď hrozí deportace.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump u jednoho z prototypů možné budoucí zdi oddělující USA od Mexika

Pokud jde o zeď, která je jedním z klíčových Trumpových předvolebních slibů, Kongresem přijatý rozpočet v hodnotě 1,3 biliónu dolarů umožňuje jen výstavbu malého úseku bariéry. Trump totiž dostal pouze 1,57 miliardy dolarů, což je výrazně méně než 25 miliard dolarů, které po Kongresu žádal. Přiklepnuté peníze financují zeď na zhruba 177 kilometrech. Zcela nová zeď vznikne jen na 48 kilometrech hranice, na zbývajících 129 kilometrech bude stávající bariéra rekonstruována.

Více peněz na armádu a infrastrukturu

Schválený rozpočet, který čítá více než 2200 stránek, obsahuje i zvýšení zbrojních výdajů, financování vnitrostátních rozvojových a infrastrukturních programů i finance na zvýšení bezpečnosti na školách v reakci na nedávný floridský masakr.

Rozpočet nejprve ve čtvrtek snadno prošel poměrem hlasů 256 ku 167 Sněmovnou reprezentantů, která návrh postoupila Senátu. Tam pro poskytnutí financí vládě zvedlo ruku 65 senátorů, proti jich bylo 32.

Reklama

Výběr článků

Načítám