Hlavní obsah

Trump je chytrý a dáme práci miliónu Američanů, řekl šéf čínského obchodu Alibaba

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf největšího světového online obchodu, čínské Alibaby, Jack Ma se v pondělí setkal s nastupujícím americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Na schůzce mu nastínil plán, jak v USA vytvořit milión pracovních míst. Malé americké podniky by podle něj měly v příštích pěti letech dostat příležitost prostřednictvím Alibaby prodávat zboží čínským spotřebitelům.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Nastupující americký prezident Donald Trump se v pondělí sešel se šéfem Alibaby Jackem Ma.

Článek

Trump a Ma se sešli v New Yorku. Trump uvedl, že měli „skvělou schůzku“ a že spolu dokážou velké věci. Ma označil Trumpa za chytrého člověka, který je otevřený novým věcem.

Podle šéfa Alibaby se na schůzce mluvilo zejména o podpoře malých amerických podnikatelů, například zemědělců či výrobců oděvů, kteří by prostřednictvím obchodu Alibaba mohli prodávat své zboží na čínském trhu.

Alibaba je na americké černé listině

Američané v prosinci zařadili Alibabu na černou listinu nedůvěryhodných prodejců, kteří prodávají padělané zboží, informovala BBC. Úřad amerického obchodního zmocněnce minulý týden tento krok pravomocně potvrdil.

Alibaba se ze seznamu dostala teprve před čtyřmi lety. V prosinci minulého roku však americké úřady dospěly k závěru, že přidružená webová platforma Taobao prodává „vysoké množství“ padělaného zboží.

Alibaba: Může za to politika

Společnost obvinění odmítla s tím, že v tomto ohledu má propracovanější postupy než v minulosti a důvodem zařazení na černou listinu by mohlo být „současné politické klima“ v USA, čímž narážela právě na rétoriku vítězného prezidentského kandidáta Trumpa.

Donald Trump během předvolební kampaně ostře kritizoval Peking kvůli nekalým obchodním praktikám. Kromě toho Čínu vinil z odlivu pracovních míst z USA a hrozil zavedením vysokých cel na čínské zboží.

Jack Ma patří mezi nejbohatší lidi v Číně. Odhaduje se, že až 80 procent čínských internetových nákupů se uskutečňuje prostřednictvím Alibaby. Ma se často objevuje ve společnosti vysokých představitelů čínské komunistické strany a jeho firma spolupracuje na některých vládních projektech, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám