Hlavní obsah

Třetina firem čeká letos lepší tržby

Firmy a podnikatelé v Česku vyhlížejí nadcházející rok 2022 s mírným optimismem. Více než třetina z nich loni v listopadu očekávala, že letošní jejich tržby by měly být vyšší, a přibližně polovina věřila v zopakování loňského výsledku. Zhoršení obratu předpokládal jen každý zhruba sedmý dotazovaný podnikatel, vyplývá z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U zisku předvídá pro letošek zlepšení 29 procent, naopak zhoršení 22 procent oslovených. Necelá polovina pak doufá v udržení profitability na úrovni minulého roku. Situace se liší podle odvětví.

„Vyšší mírou optimismu se vyznačují zejména firmy a podnikatelé z oblasti ubytování, stravování a pohostinství, z nichž předpokládá v tomto roce meziroční nárůst tržeb 64 procent a zlepšení ziskovosti 48 procent, na druhou stranu jen 12 procent predikuje v obou parametrech zhoršení,“ upozornil výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Růst maloobchodních tržeb v říjnu zrychlil, dařilo se oděvnictví

Ekonomika

Pesimističtější vyhlídky mají podle něj zemědělské, lesnické a rybářské podniky, kde meziroční pokles zisku očekává 42 procent, zatímco růst pouze 16 procent. Ve stavebnictví zase 30 procent představitelů čeká slabší tržby a zvýšení jen 19 procent.

Firmám komplikuje situaci vedle pandemie strmý růst nákladů a nedostatek pracovníků. Rizik pro podnikatelský sektor ovšem může být více.

„Loni se podnikatelský sektor musel vypořádávat někdy s až bezprecedentním růstem nákladových položek, nedostatkem kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovních sil a s mezerami dodavatelsko-odběratelských vztahů. Tyto faktory zčásti přetrvávají i letos, navíc se k nim přidává růst tuzemských úrokových sazeb či inflační impulzy spojené s přechodem k uhlíkové neutralitě,“ shrnul Prokop.

Tržby ve službách stouply o 8,9 procenta, nejvíce v cestovním ruchu

Ekonomika

ČSOB v pondělí také informovala, že bezmála polovina českých firem loni modernizovala stroje a techniku nebo investovala do automatizace či robotizace. Firmy také využívaly dočasná omezení provozu v pandemii na dlouho odkládané rekonstrukce a údržbu.

Index očekávání firem: Tržby
horší než lonistejné jako lonijako plán na rok 2021lepší než byl plán na rok 2021
Zemědělství26%32%21%21%
Zprac. průmysl17%36%17%31%
Stavebnictví17%43%17%22%
Obchod a opravy aut17%27%13%43%
Ubytování a pohostinství12%20%4%64%
Reality10%38%28%24%
Zdroj ČSOB

Reklama

Výběr článků

Načítám