Hlavní obsah

Tržby ve službách stouply o 8,9 procenta, nejvíce v cestovním ruchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poskytovatelům služeb stouply ve třetím čtvrtletí tržby bez očištění meziročně o 8,9 procenta. Vyšší byly podruhé v řadě. Růst ale zpomalil, ve druhém čtvrtletí totiž činil 15,1 procenta. Ukázala to nová data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejvíce se opět dařilo odvětvím spojeným s cestovním ruchem. Loňské výsledky výrazně ovlivnila epidemie koronaviru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kamenný most v Písku přezdívaný též Jelení

Článek

Stejně jako ve druhém čtvrtletí se na růstu nejvíce podílela odvětví cestovního ruchu. „Například letecká doprava vzrostla o 97 procent a cestovní agentury a kanceláře dokonce o více než 175 procent. Tato meziroční navýšení souvisí zejména s loňskou velmi nízkou srovnávací základnou,“ uvedl Tomáš Harák z odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Významný nárůst oproti loňskému roku zaznamenaly také filmový a hudební průmysl, kde se tržby oproti loňsku zvýšily o 75,6 procenta, dodal Harák.

Covid změnil přístup klientů cestovek. Více se zajímají a požadují jistoty

Cestování

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka kompenzuje třetí čtvrtletí částečně to první, které bylo kvůli značným omezení velmi špatné. „Díky tomu se cestovní ruch nadechl. Nicméně kvůli zhoršující se situaci kolem šíření koronaviru lze očekávat, že závěrečné čtvrtletí letošního roku bude opět slabé a cestovní ruch se znovu potopí ke dnu,“ řekl Křeček.

Nejvíce hostů přivítala ve třetím čtvrtletí Praha. V hotelech hlavního města narostl počet hostů meziročně o 42 procent. Růst zaznamenala i některá další města, nicméně Jihočeský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraj navštívilo ze zahraničí méně hostů než v loňském roce.

Zájem o domácí turistiku

Zájem českých turistů o domácí prostředí podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy z velké části kompenzoval úbytek zahraničních hostů. „Němci letos povážlivě ztratili zájem o turistiku v Česku, bojí se nezvládnutého covidu. Díky historicky rekordní domácí turistice Čechů ale byla letošní letní sezona čtvrtá nejúspěšnější v historii,” uvedl Kovanda.

Letošní léto dosáhlo na 90 procent objemu návštěvnosti předcovidového roku 2019. „Je to klíčovým důvodem, proč dosud neregistrujeme rozsáhlejší krachy a ukončení činnosti gastronomických podniků nebo ubytovacích zařízení, jichž se během pandemických uzavírek mnozí obávali,“ dodal Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám