Hlavní obsah

Růst maloobchodních tržeb v říjnu zrychlil, dařilo se oděvnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční růst maloobchodních tržeb v Česku v říjnu zrychlil na 5,6 procenta ze zářijových revidovaných 3,7 procenta. Loňské tržby ovlivnila protiepidemická opatření, prodej v některých kamenných obchodech byl omezen. Proti letošnímu září se tržby zvýšily o 1,4 procenta. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Loni v říjnu lidé kvůli epidemické situaci více nakupovali přes internet. „V letošním roce naopak tržby kamenných obchodů rostly vysokými tempy,” uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

To je ovšem podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka dáno nízkou srovnávací základnou, neboť loni „kvůli opatřením proti šíření koronaviru došlo k výraznému poklesu prodejů v kamenných prodejnách,” připomněl.

Nákupní horečka před Vánocemi roste

Ekonomika

Opačný efekt nastal právě u internetových obchodů, kterým tržby meziročně vzrostly jen o 3,7 procenta.

Důvodem je vysoká srovnávací základna z minulého roku. „Tehdy se uzavíraly kamenné prodejny a lidé začali masově nakupovat na internetu, proto v říjnu 2020 narostly tržby e-shopů o 31,5 procenta,“ doplnil Křeček.

Pokles u potravin a autoopraven

Nejvýrazněji si proti loňsku polepšily prodejny oděvů a obuvi, ve kterých vzrostly tržby o téměř 40 procent.

Meziročně maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy vzrostly za nepotravinářské zboží o 11,9 procenta. K růstu významně přispěl také prodej pohonných hmot, jenž vzrostl o 15 procent.

Pokles tržeb o 1,7 procenta naopak nastal u potravin. Údaje nezahrnují tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které v říjnu proti loňsku klesly o 8,7 procenta.

Růst tržeb v maloobchodu zpomalil, daří se e-shopům

Ekonomika

Podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura dopadly tržby v maloobchodě lépe, než se očekávalo.

„Maloobchodní tržby ukazují na nadále solidní poptávku domácností, která je tahounem letošního růstu HDP. Brzdou pro poptávku domácností bude postupně nižší realizace odložené spotřeby a vysoká inflace, která stále více zatěžuje peněženky občanů,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám