Hlavní obsah

Toyota zastaví provoz v továrnách v Evropě. V Kolíně bude výroba stát do 19. dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Japonská automobilka Toyota dočasně zastaví kvůli pandemii nemoci Covid-19 všechny závody v Evropě. V ruském závodě bude stát výroba do pátku, ve zbylých závodech v šesti evropských zemích, včetně Česka, nejméně do 19. dubna. V pondělí to oznámila agentura Kjódo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba aut v kolínské automobilce TPCA

Článek

V Kolíně provozuje Toyota společný závod se skupinou PSA (Peugeot Citroën).

Celkem 80 procent automobilů Toyota prodávaných na starém kontinentě pochází z evropských závodů.

Automobilka má po jednom závodě ve Francii, Portugalsku, Turecku a Polsku. Další dva jsou v Británii. V Rusku vyrábí v Petrohradě.

Fiat přerušuje výrobu v Srbsku, kvůli koronaviru mu chybí díly z Číny

Ekonomika

Do 17. dubna už Toyota zastavila provoz ve Spojených státech, Mexiku a v Kanadě; od pátku kvůli poklesu poptávky omezí i výrobu v Japonsku. Ve čtyřech čínských závodech Toyoty se mezitím provoz vrátil k normálu.

Toyota je po německém koncernu Volkswagen druhým největším výrobcem aut na světě z hlediska odbytu.

Globální pandemie nemoci Covid-19 již dříve přerušila provoz závodů Hyundai v Jižní Koreji a později i v Evropě, případně výrobu v továrně Fiatu v Srbsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výroba aut v Česku mírně klesla

Automobilky v Česku loni vyrobily 1 427 563 osobních aut, což je o 0,7 procenta méně než v předchozím rekordním roce. Pokles o necelých 10 tisíc aut souvisí se...

Výběr článků

Načítám