Hlavní obsah

Tlustý by se s církvemi jednorázově vypořádal částkou 20 miliard

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve Sněmovně se schyluje k dalšímu střetu. Rebel ODS Vlastimil Tlustý vystupňoval svůj nesouhlas s církevními restitucemi. Navrhuje církvím vyplatit jen čtvrtinu vládou sjednané částky, která měla činit 83 miliard, přičemž i s úroky za 60 let by suma vystoupala až na neuvěřitelných 270 miliard.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

„Částka by proti navrhovaným 83 miliardám měla být pětinová nebo čtvrtinová. Proto by bylo možné ji vyplatit jednorázově, a nikoli v průběhu dvaceti let,“ přiblížil svůj plán Právu Tlustý.

Návrh chce předložit do konce roku, avšak neřekl, zda ho dá k dispozici sněmovní komisi, anebo rovnou k diskusi všem poslancům. „V každém případě by vyrovnání probíhalo mnohem rychleji, než počítá vláda,“ míní Tlustý.

Poslanec na vlastním návrhu zákona pracuje proto, že příliš nevěří tomu, že se sněmovní komisi zabývající se vrácením církevního majetku podaří najít shodu.

Zákon by měl odpovídat pravidlům a principům platným od začátku roku 1991, kdy byl vydáván majetek fyzickým osobám, které dostaly náhrady v úředních, nikoliv tržních cenách. „Mělo by to být v rámci těchto pravidel, která by byla rozšířena o církevní subjekty,“ řekl Právu Tlustý. Stát by podle něj okamžitě vrátil církvím majetek a vyplatil náhrady. Současně by byla zahájena odluka církve od státu.

Ta by se podle něj měla týkat těch církví, které nemají původní majetek, jenž by jim mohl být navrácen, a proto by měly dostat peníze.

Odluka za pár let?

V případě katolické církve by k odluce mohlo dojít ve chvíli, kdy dostane zpět sedmdesát procent majetku, včetně finančních náhrad. „Někdo říká, že to může být za rok, někdo za čtyři, pravda bude někde mezi tím,“ řekl poslanec.

Splátky, s nimiž počítá vládní návrh zákona, Tlustý zásadně odmítá. Navíc církve měly dostat náhrady za majetek podle tržního ocenění, což opozici a Tlustého skupině vadí nejvíc.

Podle vládního záměru by kromě náhrad měly církve dostávat – tak jako dosud – přes miliardu na činnost ročně. Tato suma by se postupně během dvaceti let snižovala až k nule. I zde by nejvíce získala katolická církev.

Navíc církve měly dostat třetinu nárokovaného majetku, a to v rozsahu asi 50 miliard. Také zde by nejvíc profitovala katolická církev.

A celý vládní plán však ve Sněmovně zhatila na jaře opozice, Tlustý a další dva rebelové ODS, Jan Schwippel a Juraj Raninec.

Ve Sněmovně již několikrát zasedla komise, jejíž vznik Tlustý prosadil. Zasedají v ní reprezentanti všech klubů. Je ale málo pravděpodobné, že dospěje k výsledku, který by uspokojil všechny strany, vládu a 18 církví, které předtím kabinetu její řešení už před mnoha měsíci odkleply.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám