Hlavní obsah

Temelín po úplné odstávce opět vyrábí elektřinu

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín (JETE) začal opět po 95 dnech dodávat do energetické přenosové soustavy proud. Na prvním bloku pokračuje plánovaná odstávka nezbytná pro výměnu paliva.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Druhý temelínský blok vyrábí po 11denní odstávce eklektřinu.

Článek

Jak Právo informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták, během odstávky druhého bloku vyměnili energetici například čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy nebo ochrannou budovu kolem reaktoru. Šlo o skoro dvanáct tisíc plánovaných činností a energetici je zvládli během tří měsíců.

Na prvním bloku pak pokračuje plánovaná odstávka nezbytná pro výměnu paliva. V pondělí skončilo vyvážení paliva z aktivní zóny reaktoru a nyní se začnou plnit kontejnery použitým palivem. Dále pokračují kontroly turbíny a bezpečnostních systémů.

Zdržení kvůli kontrole svarů

Odstávku dvojky, jak mluvčí připomněl, ovlivnily opravy nízkotlakého dílu turbíny a rozšířené rentgenové kontroly.

„Šlo o dodatečné práce, které vyplynuly až z výsledků plánovaných kontrol, které tak splnily svůj účel. A všechny práce vyžadují dobrou přípravu a čas na realizaci. Pokud chceme z odstávky vycházet s čistým štítem a blokem dobře připraveným na další provoz, jinou možnost nemáme,“ upřesnil ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Bohdan Zronek s tím, že aktuálně je výkon stabilizován na 66 procentech a probíhají další kontroly sekundárního okruhu po najetí turbíny.

K nim bude během najíždění patřit ověřování rozložení výkonu reaktoru. Plného výkonu by blok měl dosáhnout do konce týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám