Hlavní obsah

Telefónice do března klesly výnosy na 11,9 miliardy

• Aktualizováno

Telekomunikační firmě Telefónica klesly v prvním čtvrtletí konsolidované provozní výnosy o čtyři procenta na 11,9 miliardy korun. Provozní zisk OIBDA se snížil o 14 procent na 4,35 miliardy Kč. Firma to v úterý oznámila v tiskové zprávě. Za poklesem zisku mimo jiné stojí vyšší náklady na restrukturalizaci zaúčtované v prvním čtvrtletí letošního roku.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Loňský zisk byl naopak jednorázově zvýšený prodejem 80procentního podílu v dceřiné společnosti Informační linky. Počet mobilních zákazníků se meziročně zvýšil o 110 tisíc na 5,05 miliónu, z toho 3,12 miliónu jsou zákazníci s tarifem. Jejich počet stoupl o 1,4 procenta.

Podíl chytrých telefonů mezi uživateli stoupl během prvního čtvrtletí o dva procentní body na 29 procent. V pevné síti se zvýšil počet internetových přípojek xDSL o čtyři procenta na 921 tisíc. Přitom již více než 72 procent z celkového počtu rezidentních zákazníků přešlo na rychlejší technologii VDSL. Počet zákazníků služby O2 TV dosáhl na konci března 141 000, což představuje růst o dvě procenta.

V březnu firma se společností Tesco oznámila vznik nového virtuálního operátora Tesco Mobile. Nový virtuální operátor, který začne své služby nabízet v průběhu 2. čtvrtletí letošního roku, chce posílit konkurenční prostředí a rozšířit nabídku mobilních služeb na českém trhu.

Společnost dále oznámila, že bude pokračovat v rozšiřování pokrytí sítě 4. generace LTE, a to bez ohledu na průběh připravované aukce frekvencí. Navrhované podmínky nové aukce, které počítají s vyčleněním frekvencí v pásmu 800 MHz pro nového operátora, považuje za diskriminační a podle svého vyjádření bude zvažovat i neúčast v aukci. Společnost plánuje letos investovat do rozvoje nových technologií a sítí 4. generace LTE až do šesti miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám