Hlavní obsah

Tankování se prodraží ještě víc. Průměrná cena benzinu stoupla na nový rekord

Praha

Průměrná cena benzinu v Česku dosáhla nového maxima. V sobotu se Natural 95 prodával v průměru za 47,31 koruny za litr, což je o pět haléřů více, než byla jeho dosavadní rekordní cena z letošního března. Vyplynulo to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nafta v sobotu zdražila na průměrných 46,53 koruny za litr a proti březnové rekordní hodnotě je zhruba o tři koruny nižší.

Jak se tedy ukazuje, snížení daně z pohonných hmot mělo jen několikadenní efekt. Od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty, přičemž ministerstvo financí očekávalo zlevnění až o 1,80 koruny na litru. V současné době ale řidiči tankují paliva dráž než před snížením spotřební daně.

Nezabralo to. Benzin v ČR už je dražší než před snížením daně

Ekonomika

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda si rychlé smazání efektu snížené daně vysvětluje tím, že „čerpací stanice si část příslušného snížení přisvojily, takže nezlevnily v celém rozsahu snížení daně, a naopak si navýšily marže“.

„Vládu opatření vyjde za čtyři měsíce na čtyři miliardy korun. Z této částky ovšem až 1,5 miliardy poputuje do kapes čerpadlářů. Ti totiž platí nižší celkovou daň z pohonných hmot, ale do konečných cen promítli jen část tohoto snížení,“ doplnil Kovanda.

Anketa

Využíváte kvůli dražším pohonným hmotám méně auto?
Ano, snažím se využívat více MHD.
15,3 %
Spíše ano, lépe si plánuji cesty.
25,8 %
Ne, bez auta to nejde.
58,9 %
Celkem hlasovalo 16068 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám