Hlavní obsah

Cizinci kradou Maďarům SPZ. Chtějí levně natankovat

Mosonmagyaróvár

V okolí maďarského města Mosonmagyaróvár nedaleko hranic se Slovenskem zaznamenali v posledních dnech asi 30 krádeží SPZ. Představitel rafinérské společnosti MOL Péter Ratatics televizi RTL Klub řekl, že zahraniční motoristé chtějí asi za pomoci ukradených SPZ levně tankovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na maďarských čerpacích stanicích totiž od minulého pátku zaplatí regulovanou cenu benzinu 480 forintů (30 korun) za litr jen majitel vozidla evidovaného v Maďarsku. Pro zahraniční řidiče platí cena kolem 700 forintů (43,80 koruny) za litr.

Představitel MOL v této souvislosti upozornil, že k levnějšímu tankování nestačí jen maďarská SPZ, ale pracovníci čerpacích stanic mají právo žádat od řidiče technický průkaz vozidla. Podle MOL se už vyskytly případy, kdy řidiči předložili falešný doklad.

Na netu frčí maďarské SPZ. Kvůli levnému tankování

Stalo se

Nové nařízení maďarské vlády ale způsobuje komplikace i místním. V reportáži televize RTL Klub si zemědělci kladou otázku, jak budou do svých strojů tankovat, když dosud brali naftu většinou do kanystrů. Zatím není jasné, zda budou muset s každým traktorem na čerpací stanici, aby předložili technický průkaz.

Vláda premiéra Viktora Orbána stanovila maximální cenu jednoho litru 95oktanového benzinu a nafty na 480 forintů v polovině listopadu 2021 a toto nařízení mělo platit tři měsíce. Bylo však prodlouženo až do 1. července 2022.

Tankovat za regulovanou cenu už smějí v Maďarsku jen Maďaři

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám