Hlavní obsah

Nižší spotřební daň nezabrala, nafta bude dál zdražovat

Očekávané zlevnění pohonných hmot u čerpacích stanic se po snížení spotřební daně nekoná. Paliva v uplynulém týdnu znovu zdražila o desítky haléřů a benzin už byl ve čtvrtek dražší než právě před snížením daně. Cena nafty se zatím drží, je však otázkou času, než zdraží i ona.

Foto: Petr Horník, Právo

EU bude sledovat reálnou spotřebu paliva. (Ilustrační foto)

Článek

Na začátku června, kdy se spotřební daň u paliv o 1,50 koruny za litr snížila, pohonné hmoty o desítky haléřů zlevnily. Hned v první den cena benzinu klesla v průměru o 87 haléřů a nafty o 97 haléřů. Do poklesu se tak pravděpodobně promítlo právě snížení spotřební daně. Poté ale paliva začala opět zdražovat.

Ve čtvrtek byla průměrná cena benzinu 46,92 koruny za litr. V porovnání s dobou před snížením spotřební daně u paliv o 1,50 koruny za litr, tedy 31. května to už je o 29 haléřů více.

Podle analytiků to je hlavně proto, že ceny ropy na světových trzích jdou už měsíc opět nahoru. V posledních dnech se středomořská ropa Brent prodává za více než 120 dolarů (2 797 korun) za barel.

Ropné embargo bude mít dopad na Evropany i na celý svět, řekl Peskov

Ekonomika

U nafty je situace jiná a efekt zlevnění v podobě snížené spotřební daně se dál projevuje, byť nikterak výrazně. Oproti ceně z 31. května se ve čtvrtek průměrně prodávala o 28 haléřů levněji. Dlouho tomu ale tak nejspíš nebude.

„Cena velkoobchodně prodávané nafty na surovinové burze v Rotterdamu se stále drží poblíž svých historických maxim, vykazuje v přepočtu cenu přes 30 tisíc korun za tunu. To znamená, že nafta u českých čerpacích stanic bude dále zdražovat,“ podotkl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Kontroly marží pokračují

Ministerstvo financí mezitím pokračuje v kontrolách marží čerpacích stanic. Kontroly byly rozšířeny také o marže velkoobchodní a prodlouženy až do konce září.

Snížila se daň u paliv, některé čerpací stanice už mění ceny

Ekonomika

„Cílem je ohlídat, aby se snížená spotřební daň plně, tedy až o 1,80 koruny za litr, propsala do konečných cen pro řidiče. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že konečné ceny primárně ovlivňují vnější faktory, zejména rostoucí cena surové ropy na světových trzích, které z pozice ministerstva, respektive ČR zkrátka neovlivníme,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí resortu Tomáš Weiss.

Aktuální data ke kontrolovaným maržím včetně informací, jak se na konečné ceně projevuje snížená spotřební daň, chce ministerstvo zveřejnit koncem příštího týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám