Hlavní obsah

Světová ekonomika v příštím roce zpomalí, předpovídá OECD

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje, že v roce 2011 růst světové ekonomiky zpomalí na 4,2 procenta z letošních 4,6 procenta. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle OECD se příští rok zpomalí růst jak ve Spojených státech, tak v mladých tržních ekonomikách, které jsou nyní tahounem globální ekonomiky z hluboké recese let 2008 a 2009. Pro rok 2012 čeká OECD ve světě návrat růstového tempa na 4,6 procenta.

„Ekonomické oživení pokračuje, ale pomalejším tempem,“ uvedl ekonom Pier Carlo Padoan z OECD. Pro Českou republiku OECD letos čeká, že ekonomika po loňském čtyřprocentním propadu oživí o 2,4 procenta.

Českou ekonomiku potáhne zejména export do sousedního Německa, kde růst z letošního silného tempa 3,5 procenta napřesrok klesne na 2,5 procenta. Hlavním rizikem pro růst české ekonomiky bude vývoj na exportních trzích, protože spotřebitelé kvůli úsporným vládním opatřením a zdražení elektřiny omezí aktivitu.

OECD se domnívá, že velká část zemí bude muset přijmout opatření na snížení vysokých schodků v příštím roce. Výjimečně nízké úrokové sazby ale nemohou přetrvávat, sdělila organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám