Hlavní obsah

Sucho ohrožuje české pivo, kvalita ječmene klesá

Právo, Vladimír Klepáč

Kvalita piva je v ohrožení. Nemohou za to sládci, ale sezonní výkyvy počasí a zejména déletrvající sucho. Stále častější výskyty extrémních povětrnostních podmínek vedou k tomu, že ječmen jarní nemá dostatečnou kvalitu, protože porosty včetně nalévajících se obilek předčasně zaschnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Také produkce ječmene ozimého není ke sladování ideální. Vědci proto nyní budou hledat cesty, jak zajistit kvalitu této klíčové suroviny pro výrobu piva.

Řešení by mohlo spočívat v genetické úpravě ječmene tak, aby byl odolnější. Změnu by mohl přinést multidisciplinární vědecký přístup zahrnující genetiku a molekulární biologii.

„Naším cílem je získat materiál k vyšlechtění odrůd schopných dosáhnout lepších parametrů. U ječmene jarního budeme hledat genotypy schopnější vyrovnat se se suchem. U ječmene ozimého pak genotypy se sladovnickou kvalitou, kterým rychlý vývoj na jaře v důsledku možnosti využití zimní vláhy poskytuje větší šanci uniknout suchu v době, kdy se tvoří a zraje zrno,“ řekl Právu proděkan agronomické fakulty Radim Cerkal, který výzkum povede.

Loňský rok byl jeden z nejhorších, co pamatuji. Nejen na parametry ječmene, ale i na výnos z hektaru.
sládek Ivan Chramosil

Sezonní problémy mají za následek snížení výnosu i zhoršení kvality nežádoucím zvýšením dusíkatých látek. Tyto problémy se týkají celé Evropy. V podmínkách Česka pak zejména Hané, Polabí nebo jižní Moravy.

Jarní sladovnický ječmen je plodina s krátkou vegetační dobou a malým kořenovým systémem. Klimatická změna na ni proto dopadá více než na jiné.

Navíc zemědělci stále častěji nahrazují jarní plodiny ozimy, aby se vyhnuli ztrátám. Sladovny pak mají méně kvalitní suroviny, která je navíc dražší než v minulosti.

Jedním z možných řešení problému je zaměřit šlechtění na mohutnost kořenového systému ječmene.

„Tady ale vidím přínos pouze pro případy letního sucha. Pro situace posledních let, kdy bylo výrazné sucho na jaře, bude tento princip neúčinný, protože rostliny nebudou schopny mohutný kořenový systém vůbec vytvořit,“ uvedl vedoucí brněnského pracoviště Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Vratislav Psota.

Sládci čarovat neumějí

Řešení je podle něj nutné hledat i jinde, například u ječmene ozimého, který má jako sladovnická surovina více než stoletou historii. Většina jeho odrůd ale nemá potřebnou sladovnickou kvalitu.

Vědci v posledních letech zkoumají vztah mezi draslíkem a schopností rostlin odolávat stresu. Draslík hraje důležitou roli v regulaci vývoje rostlin a má vliv na jejich kvalitu.

Zajištění dostatečné dostupnosti draslíku ve stresových podmínkách může být řešením k udržení správného vývoje rostlin, a tedy i k dosažení potřebné sladovnické kvality zrna ječmene.

Vývoj pivního trhu v Česku
201620172018
Spotřeba na hlavu v litrech143138141
Výstav v hektolitrech20,46 mil.20,32 mil.21,30 mil.
zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven

„Vlny v produkci a kvalitě sladovnického ječmene tu byly vždy, ale nyní jsou výkyvy opravdu obrovské a bude se to zhoršovat,“ uvedl Ivan Chramosil, který sládkoval přes 40 let v legendárním pražském pivovaru U Fleků a patří tak k nejzkušenějším lidem v pivovarském oboru v tuzemsku.

„Loňský rok byl jeden z nejhorších, co pamatuji. Nejen na parametry ječmene, ale i na výnos z hektaru. Když vyjde špatně produkce sladovnického ječmene, tak ve sladovně s tím mohou udělat už jen minimum,“ dodal.

Anketa

Pijete pivo?
Ano, pravidelně
68,8 %
Ano, ale pouze občas
18,8 %
Ne, dávám přednost jiným nápojům
12,4 %
Celkem hlasovalo 288 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám