Hlavní obsah

Stavebnictví zpomaluje, v červenci se stavělo méně

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst stavební výroby v Česku zpomaluje. V červenci výroba meziročně vzrostla jen o půl procenta a ve srovnání s předchozím měsícem dokonce o 2,6 procenta klesla. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

Úřady vydaly meziročně o 2,9 procenta stavebních povolení více, přičemž orientační hodnota povolených projektů vzrostla o 128,9 procenta.

„Orientační hodnota vydaných stavebních povolení vzrostla více než dvojnásobně. Zásluhu na tom má vydání stavebního povolení na výstavbu pražského metra trasy D, ale orientační hodnota by byla v růstu i po odečtení miliardových staveb,“ doplnila k tomu vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 2,2 procenta. Z celkového meziročního růstu stavební produkce to ubírá 1,5 procentního bodu. Do pozemního stavitelství spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů.

Průmysl a stavby zdražují nad očekávání

Ekonomika

Produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 6,8 procenta, což k celkovému meziročnímu růstu produkce přidalo dva procentní body. Do této oblasti patří především dopravní infrastruktura.

Ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka připomněl, že v obou segmentech byl výkon českého stavebnictví nad průměrem EU.

„Největší meziroční růst zaznamenalo Maďarsko, dobře si vedlo také Rakousko a Polsko. Slovensko zaznamenalo stagnaci a Německo pokles stavební produkce v důsledku pozemních staveb,“ dodal Matějka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám