Hlavní obsah

Průmysl pokračuje v růstu, hodnota zakázek byla o čtvrtinu vyšší

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v červnu reálně meziročně vzrostla o 11,4 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o jedno procento. Hodnota nových zakázek se v tomto odvětví meziročně zvýšila o 22,8 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Dvouciferný meziroční nárůst produkce průmyslu byl ještě ovlivněn nízkou srovnávací základnou. Produkce českého průmyslu v prvním pololetí roku 2021 byla o 15 % vyšší než před rokem a dosáhla předcovidové úrovně,“ uvedl k aktuálním výsledkům Radek Matějka z odboru statistiky zemědělství, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Meziměsíčně česká průmyslová produkce mírně vzrostla, v automobilovém průmyslu však již druhý měsíc v řadě klesla. Nejen v něm, ale i v dalších odvětvích se projevil nedostatek zdrojů a růst cen,“ dodala vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Škodě Auto vzrostly tržby o třetinu na 260 miliard

Ekonomika

Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 15,6 procenta. Z přímého vývozu podniky utržily o 12,8 procenta více než před rokem. Tuzemské tržby (včetně nepřímého vývozu) byly vyšší o 19,5 procenta.

„Červnový meziměsíční růst průmyslu je sice pozitivní, avšak rozhodně nedokázal plně kompenzovat meziměsíční pokles produkce z května. Objemem průmyslové produkce byly přitom vyšší jak březen, tak i duben,” komentoval aktuální výsledky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Nedostatek čipů dál komplikuje autoprůmysl v Česku

Ekonomika

„Kaňkou na meziměsíčním růstu průmyslu v červnu je skutečnost, že výroba motorových vozidel v meziměsíčním srovnání opět poklesla. V automobilovém průmyslu se tak velmi silně projevují problémy s dodávkou komponent, což má negativní dopad na výrobu,” dodal.

Kvůli nedostatku polovodičů, které jsou nutné pro výrobu velké části dílů, musela rušit směny automobilka Škoda Auto. Na dva týdny výrobu zastavila téměř zcela, rušení směn bude pokračovat i po celozávodních dovolených.

S nedostatkem polovodičů se automobilový průmysl podle prognózy výrobce čipů Flex může potýkat nejméně do poloviny roku 2022. Černější scénáře hovoří o pokračování nedostatku až do roku 2023.

Reklama

Související témata:

Související články

Boeing se poprvé od roku 2019 vrátil do zisku

Americký výrobce letadel Boeing hospodařil ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 567 milionů dolarů (přes 12 miliard korun) po ztrátě 2,4 miliardy dolarů před...

Výběr článků

Načítám