Hlavní obsah

Stavební materiály začaly pomalu zlevňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny stavebních materiálů po raketovém zdražování během posledních dvou let buď stagnují, nebo začaly postupně zlevňovat. Tempo zlevňování není ale rozhodně tak rychlé, jak se zdražovalo, sdělila ve čtvrtek síť stavebnin Pro-Doma.

Foto: Stavebniny DEK

Ilustrační foto

Článek

Například cihelný blok o tloušťce 30 cm meziročně zdražil o 80 procent. „Jeho zlevnění se ale neočekává,“ řekl generální ředitel Pro-Doma Petr Vaněrka.

Fasádní polystyreny (EPS) šly za rok z ceny 850 Kč na víc než 2000 Kč. PVC fólie zdra­žily o 40 procent, vše ostatní o 20 až 30 procent. Doprava stavebnin zdražila z 36 Kč na 50 Kč/km na kamion. „V následujícím kvartálu se očekává její další zdražení o pět až deset procent,“ upřesnil Vaněrka.

Pasivní dům lze postavit i z cihel

Tipy a trendy

Ceny železa nižší

Celkově vzrostla cena materiálů od ledna 2021 do letošního května zhruba o 40 procent. Třeba u izolací a výrobků z oceli ale ceny stouply více než dvojnásobně.

„Nyní se snížily ceny u železa a hutních výrobků. Pomalu zlevňují i polystyreny a výrobky ze dřeva, například loni touhle dobou nejprudčeji zdražovaly OSB desky. Teď u nich ceny oproti loňskému létu spadly o více než polovinu,“ řekl Vaněrka.

Několikaměsíční termíny dodání zůstávají u většiny zdicích materiálů a střešních krytin. I část tohoto sortimentu je ale již běžně k dostání. „Železo dosáhlo svého maxima letos v březnu, přičemž ale zdražovalo intenzivně už v polovině toho loňského. Z 15 Kč za kilogram se zvedlo do konce roku na 25 Kč za kg a po začátku války na Ukrajině vyskočilo na 56 Kč/kg. Nyní klesá až na hranici 30 Kč/kg,“ dodal Vaněrka.

Výběr krytiny ovlivňuje sklon a členitost střechy

Tipy a trendy

Podle něho se projevilo předzásobení, takže někdo v tuto chvíli zpracovává materiál nakoupený už před několika měsíci. Přes prázdniny se situace určitě nebude zhoršovat, ale na podzim se mohou u některých materiálů ještě objevit potíže.

„Výstavba rodinných domů se v zásadě zastavila. Dodělávají se už rozjeté zakázky. Kdo nemusí, nestaví. Poptávka po střešním sortimentu je však stále vysoká a zatím nemá klesající tendenci.

Zákazníci ovšem postupně snižují nároky na kvalitu ma­teriálu,“ konstatoval Petr Vaněrka.

Reklama

Výběr článků

Načítám