Hlavní obsah

Start nového letounu Boeing Dreamliner se opět odkládá

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový letoun Boeing 787 zvaný Dreamliner nabírá opět další zpoždění. Podle BBC měl stroj poprvé vzlétnout na konci června, společnost však oznámila, že zkušební let odloží. Dreamliner by měl být revolučním strojem, projekt se však od začátku potýká s problémy. Původně měl být prototyp hotov již před dvěma lety.

Článek

Podle BBC je nový Boeing sestrojen z velké části z plastových dílů namísto hliníkových. Díky tomu by měl být stroj o mnoho lehčí. Agentura Reuters uvedla, že firma nyní musí vyztužit postranní část stroje, na nutnost úpravy ji prý upozornily kompletní statické testy letadla.

Akcie společnosti kvůli ohlášenému odkladu prvního letu během obchodování v New Yorku spadly o více než šest procent.

Boeing navíc musí odložit i první dodávky letounu. Firma obdržela již na 865 objednávek, jedná se tak o nejrychleji prodávaný model společnosti. BBC dodala, že pro Boeing je Dreamliner prvním nově vytvořeným modelem letadla od roku 1995. Díky užití plastových částí je stroj lehčí a spotřeba paliva je tak o dvacet procent nižší než u stejně velkých letounů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám