Hlavní obsah
Kontrola masa v Rynolticích, na které se podílejí policisté, celníci, hygienici a veterináři. Souvisí s kauzou problémového polského hovězího masa. Foto: Radek Petrášek, ČTK

Inspekce v restauracích v Praze problémy s původem masa nezjistila

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa ani nenašla žádné maso neznámého původu. Uvedl to ve čtvrtek mluvčí Pavel Kopřiva. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) přitom ve středu naznačoval, že některé pražské podniky tajně prodávaly maso z Polska, kterým v současnosti hýbe aféra se závadným hovězím.

Kontrola masa v Rynolticích, na které se podílejí policisté, celníci, hygienici a veterináři. Souvisí s kauzou problémového polského hovězího masa. Foto: Radek Petrášek, ČTK
Inspekce v restauracích v Praze problémy s původem masa nezjistila

Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzou polského hovězího z uhynulých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat. SZPI při kontrole restaurací prohlíží veškerou dokumentaci, která se vztahuje k původu masa.

„Dokumentace musí být nejen u restauratéra, ale i u všech předchozích článků řetězu v takovém stavu, aby bylo možné původ masa sledovat až k chovu,“ uvedl Kopřiva.

Vzhledem k závažnosti polského případu bude SZPI pokračovat v intenzivních kontrolách nejen restaurací v celém Česku, ale bude se pohybovat v celé tržní síti.

Stanovisko ministra zemědělství Tomana Novinky zjišťují.

Restaurace U Moťáka zvažuje právní kroky

Toman ve středu tvrdil, že pražské restaurace s asijskými jmény prodávají polské hovězí jako argentinské a účtují si více než 1000 korun za porci. Později ukázal prstem na restauraci U Moťáka, která proti ministerstvu zvažuje právní kroky. [celá zpráva]

„Kontroly našly zatím jednu restauraci, kde bylo zabaveno 31 kilogramů masa neznámého původu. Podle mých informací je to restaurace U Moťáka v Praze,“ řekl ve středu odpoledne Toman. To ale nemusí znamenat, že se z tohoto masa v restauraci vařilo. Podle ministra bylo deklarováno jako české. Podnik v souvislosti s kauzou jmenovala také Státní veterinární správa, která také podniká kontroly.

Z celkového množství zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely i nemocné krávy. [celá zpráva]

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Související články

Výběr článků