Hlavní obsah

Španělsko klesá k spekulativnímu pásmu, Fitch mu srazil rating o tři stupně

Aktualizováno

Ratingová agentura Fitch srazila ve čtvrtek hlavní úvěrový rating Španělska hned o tři stupně na známku BBB. Výhled je negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu by agentura ještě mohla sáhnout. Hlavní rating země se nově nachází jen dva stupně od spekulativního pásma. Podle agentury Reuters pokleslo hodnocení Španělska i v dalších parametrech.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Španělsko mělo dosud hlavní úvěrový rating A. Snížen byl i jeho rating v oblasti krátkodobých úvěru z F2 na F1.

Agentura svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko je zranitelné při dalším prohloubení dluhové krize v eurozóně. Země má vysoký podíl čistého zahraničního zadlužení.

"Velmi omezená finanční flexibilita španělské vlády omezuje její schopnost rázně zasáhnout v bankovním sektoru a roste pravděpodobnost zahraniční finanční pomoci," uvedla agentura v prohlášení.

"Bylo to nevyhnutelné, řekl k snížení ratingu analytik Credit Agricole David Keeble. Španělský premiér Mariano Rajoy už ve středu naznačil, že asi bude země potřebovat pomoc, jinak bude v červenci na suchu. [celá zpráva]

Záchrana bank si vyžádá až 100 miliard eur

Snížení ratingu přišlo poté, co Španělsko řešilo záchranu zadlužené banky Bankia, která potřebuje 15 miliard  [celá zpráva]

Fitch odhaduje, že rekapitalizace španělských bank si vyžádá 60 až 100 miliard eur, což je šest až deset procent HDP země. Dříve agentura odhadovala, že bude potřebovat na sanaci bank 30 miliard. MMF má zveřejnit, že bude potřeba minimálně 40 miliard.

V recesi zůstane Španělsko podle odhadů agentury po celý rok 2013 a, nezotaví se tedy příští, rok, jak agentura uváděla.

V roce 2015 pak bude zadlužení země činit 95 procent HDP.

Eurozóna Španělsku nepřidá

Důvodem negativního hodnocení je i špatný výhled eurozóny. Přispělo k tomu i skutečnost, že vláda uvedla, že loňský deficit nebyl osm procent, ale 8,9 procenta.

Španělsko si také stále dráže půjčuje, aby získalo peníze, musí nabízet u dluhopisů vyšší úrok, u desetiletých je 6,5 procenta. [celá zpráva]

V zemi je extrémně vysoká nezaměstnanost. Španělská průmyslová produkce je nejnižší za dva roky. [celá zpráva]

Propadly se také španělské maloobchodní tržby. [celá zpráva]

Fitch nyní hodnotí závazky Španělska hůř než zbylé dvě hlavní ratingové agentury Standard Poor's a Moody's. První ji hodnotí stupněm BBB+ a druhá A3.

Reklama

Výběr článků

Načítám