Hlavní obsah

Španělské dluhopisy jsou nejvýš za poslední půlrok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Už tak napjatou situaci v souvislosti se španělským bankovním sektorem a s problémy finančního ústavu Bankia ještě vygradovala zpráva, že výnos desetiletých vládních dluhopisů se v pondělí vyšplhal na 6,5 procenta. Dostal se tak nejvýše od konce loňského listopadu.

Článek

Státní intervence v Bankii nastolila otázku, na kolik může Španěly pomoc bankám vyjít. Země se potýká s vysokými rozpočtovými deficity, a pokud by měla navíc pomáhat bankám, její vyhlídky to ještě zhorší. Bankia totiž požádala vládu o sumu 19 miliard eur (asi 483 miliard korun) na rekapitalizaci.

Podle zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, by Madrid mohl Bankii rekapitalizovat státními dluhopisy. V úvahu totiž připadá, že by je vyměnil za akcie Bankie.

Růst výnosů státních dluhopisů na sekundárním trhu neznamená, že vláda musí za vypůjčené peníze platit vyšší úrok. Dluhopisy totiž prodávala v aukci, kdy byla stanovena i cena. Sekundární trhy ale hrají důležitou roli jako indikátor do budoucna. Až budou investoři příště dluhopisy poptávat, řeknou si patrně také o vyšší výnos.

Chystá se další pumpování levných peněz?

Když byly výnosy španělských dluhopisů naposledy tak vysoko, jako jsou dnes, byla Evropská centrální banka (ECB) nucena zasáhnout. Jednak začala španělské dluhopisy ve větší míře nakupovat, hlavně ale zorganizovala nový program levných půjček LTRO (Longer-Term Refinancing Operations).

V rámci zmíněného programu ECB dodala bankám z eurozóny ve dvou kolech likviditu za více než bilión eur (přes 25 biliónů Kč). Intervence pomohla dočasně zklidnit situaci na trzích a přispěla k masivnímu růstu cen akcií. Efekt ale později vyprchal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám