Hlavní obsah

Španělská průmyslová produkce se propadla nejvíc za dva roky

Novinky, pit
Madrid

Španělská průmyslová produkce v dubnu klesla nejvíc za poslední dva roky. Jak informovala agentura Bloomberg s odkazem na tamní statistický úřad, čtvrtá největší ekonomika eurozóny se dostala do hlubší recese a náklady v souvislosti s výpůjčkami na trzích se dále zvedají.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos

Článek

Produkce španělského průmyslu se v dubnu v porovnání se stejným obdobím loňského roku zmenšila o 8,3 procenta. Jedná se tak o nejprudší propad od října 2009. V březnu činil pokles 7,5 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg odhadovali pokles za duben ve výši 6,5 procenta.

Na konci května španělská centrální banka informovala, že úsporná opatření prováděná vládou v čele Marianem Rajoyem způsobují, že jihoevropská země se dostává hlouběji do své druhé recese od roku 2009.

Utahování opasků má srazit rozpočtový deficit o 40 procent ve srovnání s loňským rokem, kdy skončil ve výši 8,9 procenta hrubého domácího produktu. Podle vládních odhadů se domácí poptávka bude nadále snižovat, protože téměř čtvrtina obyvatel je bez práce. Podobně jako ve Španělsku omezují spotřebitelé ve velkém své výdaje například v Řecku či v Itálii.

Navíc rostou obavy investorů, že Španělsko bude nuceno požádat o mezinárodní finanční pomoc, aby zachránilo svůj churavějící bankovní systém. Nepříznivá situace se negativně odráží na stoupajících výnosech ze státních dluhopisů. Finanční pomoc již čerpá Řecko, Irsko a Portugalsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám