Hlavní obsah

Už ne devět, ale patnáct miliard eur. Záchrana španělské Bankie se prodražuje

Novinky, pit
Madrid

Španělský finanční ústav Bankia bude nucen požádat stát o sumu přesahující 15 miliard eur (přes 375 miliard korun), aby mohl pomýšlet na úspěšnou záchranu. Nové vedení banky má v pátek představit plán restrukturalizace. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Pomoc potřebná na vyčištění banky přijde na více než 15 miliard eur," sdělil zdroj, který hovořil pod podmínkou anonymity. Ani Bankia, ani španělská vláda tuto informaci nijak nekomentovaly. Ve středu uvedl španělský ministr hospodářství Luis de Guindos, že záchrana vyjde minimálně na devět miliard eur.

Jak v pátek informoval server BBC, obchodování s akciemi Bankie bylo v Madridu pozastaveno. Podle regulátora trhu CNMV se tak stalo "v důsledku okolností, které mohou mít vliv na normální obchodování s akciemi".

Bankia je čtvrtou největší španělskou bankou, vklady v ní má zhruba deset procent obyvatel země.

Španělská vláda Bankii počátkem května částečně znárodnila. Situace dokládá velmi křehký stav ve španělském bankovním systému, který se stále nedokázal vzpamatovat z kolapsu na realitním trhu v roce 2008. Sílí hlasy tvrdící, že země bude nucena přijmout mezinárodní finanční pomoc, jako to už učinilo Řecko, Irsko a Portugalsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám