Hlavní obsah

Soud zrušil pokutu pět miliónů pro Student Agency, cenová válka nebyla

Brno

Krajský soud v Brně v pátek zrušil pokutu ve výši pěti miliónů, kterou dopravci Student Agency uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Případ se tedy znovu vrací k ÚOHS. Spor se týkal cen jízdného na trase mezi Prahou a Brnem.

Článek

Za tímto rozhodnutím ÚOHS stojí tvrzení, že v inkriminované době existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Soud však tento argument odmítl a dal za pravdu Student Agency.

„Ve vztahu k této trase (PrahaBrno a zpět) žádný z důkazů, který byl provedený, nevyloučil, že cestující mohou reálně volit mezi autobusem a vlakem. Žádný důkaz také nevyloučil, že autobus i vlak jsou pro cestující běžnou, v zásadě srovnatelnou alternativou," uvedl v rozsudku soudce David Raus.

Připustil, že ze strany Student Agency šlo o agresivní praktiku. Vzhledem k tomu, že ale firma neměla dominantní postavení, bylo toto jednání dovolené a konkurenční.

ÚOHS Student Agency původně uložil pokutu 6,185 miliónu korun, pak ji ale snížil o zhruba milión. Úřad tvrdil, že firma zneužívala od začátku prosince 2007 do začátku března 2008 svého dominantního postavení. Snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50, později 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit konkurenční dopravní společnost Asiana z trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám