Hlavní obsah

Soud zabrzdil výstavbu obří spalovny v Karviné

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Ostravě zrušil povolení ke stavbě obrovské spalovny za téměř šest miliard korun v Karviné. Právo o tom v pátek odpoledne informovalo Hnutí Duha. Informaci potvrdil i mluvčí ostravského krajského soudu Dalibor Zecha. Projekt se tak vrací zcela na začátek.

Článek

„Krajský soud v Ostravě rozhodl, že se rozhodnutí krajského úřadu Moravskoslezského kraje ze dne 31. 8. 2011 zrušuje a věc se vrací žalovanému k dalšímu řízení,“ sdělil mluvčí soudu.

„Projekt obří spalovny v Karviné je opět na začátku. Soud potvrdil, že územní řízení nemůže vést karvinský městský úřad, který dostane od Moravskoslezského kraje jako investora 100 miliónů korun za kladný výsledek řízení. Soud tak dal za pravdu našim argumentům a obci Horní Suchá, s níž jsme rozhodnutí o umístění spalovny napadli,“ sdělil z Hnutí Duha odpadový expert Ivo Kropáček.

Dodal, že karvinští úředníci i kraj se dopustili podjatostí hrubé chyby. „Musí tak zaplatit soudní náklady a navíc zdrželi řešení odpadového hospodářství v kraji o tři roky,“ upozornil Kropáček.

Rozhodnutí soudu krajský úřad obdržel a zabývá se jím. S obsahem se ovšem kraj neztotožňuje a zásadně s ním nesouhlasí. Právu to sdělila vedoucí odboru životního prostředí Silvie Součková. „Proto v současnosti připravujeme kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu České republiky. Projekt bude nutné znovu posoudit, s největší pravděpodobností přepracovat a ucházet se o evropské dotace v rámci dalšího programovacího období.  Vyloučena není ani možnost spolupráce se soukromým subjektem,“ doplnila Součková.

Stát by měl podpořit recyklaci odpadu

Hnutí Duha prosazuje, aby vláda místo předražených obřích spaloven podpořila třídění a recyklaci.

„Ministr Brabec by měl do nového zákona o odpadech zavést takzvanou recyklační slevu, která by motivovala radnice, aby domácnostem usnadnily třídění tak, že třídit odpad bude nejen správné, ale také snadné. Obdobná opatření navrhuje České republice také Evropská komise,“ upozorňují ekologové z Hnutí Duha.

Reklama

Související témata:

Související články

Směsný odpad nepůjde na skládky

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) připravuje novou odpadovou legislativu. Po roce 2023 by v této souvislosti mělo v Česku dojít k zákazu skládkování...

Výběr článků

Načítám