Hlavní obsah

Soud potvrdil 40miliónovou pokutu pro řetězce Billa a Julius Meinl

– Brno

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu v celkové výši 43,35 miliónu korun, kterou v roce 2007 uložil za kartelovou dohodu antimonopolní úřad obchodním řetězcům Billa a Julius Meinl. Vyplývá to z webu soudu, odůvodnění soud nezveřejnil. Soud zamítl kasační stížnosti Billy a firmy Creditex holding (dříve Julius Meinl).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kartelovou dohodu měly obchodní řetězce uzavřít v letech 2001 a 2002. Původně měly firmy zaplatit 51 miliónů. ÚOHS ale sankci musel přehodnotit na popud brněnského krajského soudu. Větší část pokuty dostala Billa – činila 23,8 miliónu korun.

Řetězce Billa a Julius Meinl mezi sebou podle antimonopolního úřadu slaďovaly nákupní ceny a obchodní podmínky pro dodavatele. Vyměňovaly si informace o cenách a bonusech od dodavatelů, porovnávaly je a požadovaly pak shodné podmínky. Navíc chtěly po distributorech i kompenzace na vyrovnání vzniklých rozdílů.

V té době měly řetězce dohromady asi třináctiprocentní podíl na trhu. Meinl měl 90 prodejen, Billa kolem 70. Pokutu úřad počítal podle finanční síly firem a aktivity v rámci kartelu.

Ztrátový Julius Meinl se v roce 2005 rozhodl odejít z Česka a svých téměř 60 zdejších obchodů prodal konkurenční společnosti Ahold Czech Republic. Supermarkety Billa patří společně s diskontními prodejnami Penny Market do německé maloobchodní skupiny REWE Group.

Reklama

Výběr článků

Načítám