Hlavní obsah

Sněmovnu čeká maratón hlasování o rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Práce na několik hodin. Tak se dá pojmenovat závěrečné třetí čtení zákona o státním rozpočtu. Poslanci musí odhlasovat či zamítnout všechny návrhy, které k zákonu minulý týden přidali.

Článek

Zákonodárci již přes odpor ministra financí Vlastimila Tlustého rozhodli vzít na regionální dotace finanční prostředky z mandatorních, tedy zákonem předurčených výdajů.

Tlustý před hlasováním poznamenal, že pokud budou zkráceny mandatorní výdaje, příští vláda bude muset na konci nadcházejícího roku zvýšit schodek státního rozpočtu o 6,4 miliardy korun. Státní finance by se tak dostaly do stejné situace, jako v nynějším roce.

Sněmovna dále zkrátila rozpočty státní dluhové služby, důchodů, plateb zdravotního pojištění za státní zaměstnance a prostředky na stavební spoření.

Dalším hlasováním Sněmovna vzápětí uvolněné peníze přidělila na stovky projektů, které podpořil sněmovní rozpočtový výbor.

Návrhů je kolem tisíce. Poslanci sice o nich hlasují ve skupinách, i tak se ale jednání protáhne zřejmě do odpoledne, kdy Sněmovna bude schvalovat celé znění rozpočtu, který počítá s deficitem 91,3 miliardy korun.

Na rozpočtu se po sporech ohledně prodeje části ČEZu shodly ODS a ČSSD. Měl by být tedy schválen bez větších problémů.

O zákonu nehlasuje Senát, podepíše ho pouze prezident republiky. Veto v tomto případě nepoužívá, i když mu to Ústava nezakazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám