Hlavní obsah

Smlouvy Lesů ČR jsou platné, rozhodl ÚOHS

Právo, Markéta Pudilová
BRNO

Státní podnik Lesy České republiky jsou zadavatelem, a musí se tedy při vyhlašování tendrů řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek. V pátek o tom informoval předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina, který potvrdil svůj předchozí verdikt. Smlouvy, které Lesy ČR loni uzavřely s lesnickými firmami, však mohou fungovat dále. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jejich plnění nezakázal.

Článek

"Necháme na soudech, ať rozhodnou o jejich platnosti," řekl Pecina. Lesnické firmy, které pro Lesy ČR nyní pracují, rozhodnutí respektují. "Vycházíme však z toho, že úřad existující smlouvy automaticky nezrušil a že zákon veřejných zakázkách budou Lesy aplikovat na další, nově vypsaná výběrová řízení," řekl Právu Roman Bajčan, mluvčí Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, které soustřeďuje 18 členů s obratem přes čtyři miliardy korun.

Lesnické firmy, které s Lesy ČR uzavřely smlouvy na dobu určitou, však zůstávají v pohotovosti. "Kdyby někdo trval na tom, že smlouvy neplatí a musí být zrušeny, všichni členové podají tzv. určovací žaloby," podotkl Bajčan. V určovací žalobě by lesníci argumentovali tím, že smlouvy uzavřeli v dobré víře, podle platné české legislativy.

Postup dokonce konzultovali s antimonopolním úřadem, který jej schválil. Pokud by firmy uspěly, mohly by se domáhat náhrady ušlého zisku a škod. "V součtu by šlo o miliardy korun, společnosti by také musely propouštět," doplnil Bajčan.

Problém se řeší už měsíce

Otázku, zda Lesy ČR jsou či nejsou zadavatelem, a jestli se tedy musí nebo nemusí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek, řeší odborníci už několik měsíců. Sám Pecina přiznal, že u tržních subjektů, které jsou nějak spravovány státem, není ve všech případech jasné, jestli jsou nebo nejsou zadavatelem ve smyslu zákona o veřejných zakázkách. Při druhostupňovém rozhodnutí, proti kterému se lze odvolat ke Krajskému soudu v Brně, se ÚOHS inspiroval závěry Evropské komise. ÚOHS se celou záležitostí začal zabývat na popud CE Wood a Dřevařské a lesnické společnosti, které loni neuspěly v tendru Lesů ČR.

Právě neprůhledné uzavírání smluv bylo důvodem únorového odvolání bývalého generálního ředitele LČR Vladimíra Blahuty, kterého zprostil funkce ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD). [celá zpráva

Reklama

Související články

Mládek odvolal šéfa Lesů ČR Blahutu

Ministr zemědělství Jan Mládek ve čtvrtek s platností od 21. února odvolal šéfa státního podniku Lesy ČR Vladimíra Blahutu. Firmu bude dočasně řídit jeho...

Výběr článků

Načítám