Hlavní obsah

Smartwings jsou věřitelem svých ČSA, ty jim dluží 12 milionů

Novinky, bož

Společnost Smartwings se přihlásila s pohledávkou ve výši 12 milionů korun mezi věřitele Českých aerolinií (ČSA), které skončily v úpadku. Smartwings je přitom vlastníkem ČSA.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak upozornil server Zdopravy.cz, Smartwings do seznamu pohledávek přidaly dvě své nezaplacené faktury za pronájem letadla Boeingu 737-800 za dvanáct milionů korun.

„Letadlo z roku 2010 mají pronajaté od leasingové firmy Smartwings, v roce 2019 uzavřely Smartwings smlouvu o podnájmu letadla, podle které mají ČSA platit měsíčně základní nájem 275 tisíc dolarů,” uvedl server.

Městský soud v Praze minulý týden vyhlásil úpadek ČSA. Návrh podal přímo dopravce. Insolvenčním správcem soud jmenoval karvinskou společnost Inskol.

ČSA jsou v úpadku

Ekonomika

O budoucnosti ČSA rozhodne červnová schůze věřitelů, vyplývá z usnesení soudu. Letecká společnost má dluhy kolem 1,8 miliardy korun. Provoz zatím pokračuje.

Firma kromě mimořádného moratoria dosud nevyužila jinou pomoc státu. Společnost podle vlastního vyjádření nedosáhla na podporu z programu Covid Plus. Podmínky tohoto programu se přitom upravovaly právě kvůli Smartwings, aby o podporu mohli požádat i dopravci.

Na to upozorňovalo ministerstvo dopravy. „Možnost využít (program Covid Plus) má i společnost Smartwings, a. s., jako majoritní vlastník ČSA,“ konstatoval mluvčí ministerstva František Jemelka.

ČSA se chystají propustit všech 430 zaměstnanců

Ekonomika

Počet zaměstnanců firmy se od léta snížil ze 700 lidí na 430. Podle deníku Hospodářské noviny se ČSA v tuto chvíli v krajním případě chystají propustit všechny zbývající zaměstnance.

ČSA loni zaznamenaly ztrátu asi 1,57 miliardy korun.

Reklama

Související články

Aerolinky budou vyžadovat negativní test

Smartwings a České aerolinie (ČSA) budou nově po cestujících před vstupem na palubu vyžadovat potvrzení o negativním testu na koronavirus. V úterý to oznámila...

ČSA jsou v úpadku

Městský soud v Praze vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh podal přímo dopravce. Insolvenčním správcem soud jmenoval karvinskou společnost...

Výběr článků

Načítám