Hlavní obsah

ČSA jsou v platební neschopnosti, žádají soud o reorganizaci

Novinky, ČTK, bož

České aerolinie podaly v pátek u Městského soudu v Praze žádost o povolení reorganizace podle insolvenčního zákona. Společnost se dostala do platební neschopnosti a vypršelo jí mimořádné moratorium.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Cílem reorganizace je záchrana společnosti a volba co nejvýhodnějšího řešení pro věřitele,“ uvedla mluvčí mateřské společnosti Smartwings Vladimíra Dufková.

Firma kromě mimořádného moratoria dosud nevyužila jinou pomoc státu. Společnost přitom podle vlastního vyjádření nedosáhla na podporu z programu Covid Plus. Podmínky tohoto programu se upravovaly právě kvůli Smartwings, aby o podporu mohli požádat i dopravci.

Smartwings po téměř dvou letech vrátily do provozu Boeing 737 MAX

Ekonomika

Na to v posledních dnech upozorňovalo ministerstvo dopravy. „Možnost využít (program Covid Plus) má i společnost Smartwings, a. s., jako majoritní vlastník ČSA,“ konstatoval mluvčí ministerstva František Jemelka.

Počet zaměstnanců firmy se od léta snížil ze 700 lidí na 430. Podle deníku Hospodářské noviny se ČSA v tuto chvílí v krajním případě chystají propustit všechny zbývající zaměstnance.

ČSA loni zaznamenaly ztrátu asi 1,57 miliardy korun. Případný úpadek a insolvenční řízení může postihnout i klienty ČSA, kteří u společnosti nakoupili letenky za miliardu korun a dosud je nevyužili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám