Hlavní obsah

Služby, tedy i posilovny, tvoří 60 procent ekonomiky, opravili ekonomové prezidenta

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služby, mezi něž patří například posilovny, bazény či restaurace, dnes tvoří 60 procent českého hrubého domácího produktu (HDP). Průmysl se na ekonomice podílí jen z 36 procent. Uvedli to ekonomové oslovení Novinkami. Opravili tak prezidenta Miloše Zemana, podle nějž se posilovny na HDP nepodílejí, a také ministryni financí.

Foto: Novinky

Služby, mezi něž patří například posilovny, dnes tvoří 60 procent českého hrubého domácího produktu (HDP).

Článek

Svá tvrzení o ekonomice země prezident Miloš Zeman rozebíral v Mladé frontě Dnes: „Nevím, jestli jste někdy studoval vysokou ekonomickou školu a koho jste měl za profesora, ale představa, že ekonomický růst souvisí s posilovnami, je poněkud iracionální. K žádnému lockdownu nedojde. Dojde k osekání všech aktivit, které nemají souvislost s ekonomikou. Jako jsou například ty vaše posilovny.“

Výrok, že 'volnočasové aktivity' (tedy služby) nepřispívají k růstu ekonomiky, naznačuje, že jeho autor buď nerozumí základům ekonomie prvního ročníku, nebo je od roku 1842 neaktualizoval.

Ministryně Schillerová v podobném duchu uvedla v nedělních Otázkách Václava Moravce mylný výrok, že průmysl „má největší podíl na HDP”, který ekonomové opakovaně vyvrátili.

Realita 19. století

Výroky obou politiků jsou přitom v naprostém rozporu s aktuální ekonomickou realitou.

„Výrok, že 'volnočasové aktivity' (tedy služby) nepřispívají k růstu ekonomiky, naznačuje, že jeho autor buď nerozumí základům ekonomie prvního ročníku, nebo je od roku 1842 neaktualizoval,” opravil prezidenta hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„V průmyslové revoluci v 19. století skutečně platilo, že průmysl byl tahounem ekonomického růstu. Sama revoluce však způsobila ve 20. století obrovský nárůst volného času, jehož trávení se ve většině ekonomik stalo skutečným tahounem,” pokračoval ve výkladu Bartoň.

Služby tvoří většinu ekonomiky, lockdown je postihne víc

„V České ekonomice již služby přesáhly 60procentní podíl na HDP a tento podíl postupně dál roste. Služby (a zejména ty volnočasové) tedy naopak přispívají vyšším dílem k růstu české ekonomiky, než zbývající dva sektory – průmysl a zemědělství – dohromady,” poznamenal Bartoň.

Opatření mají ekonomický charakter, vláda musí přijmout kompenzace, říká konfederace

Ekonomika

„Kvůli závislosti našeho průmyslu na zahraniční poptávce je náš průmysl již teď značně postižen i bez lockdownu, zatímco služby (alespoň pro domácí klientelu) se v létě mohly trochu vzpamatovat, když lidé trávili méně času 'volnočasovými aktivitami' v zahraničí,” dodal ekonom.

„Druhý lockdown by proto znamenal mnohem větší ránu pro oněch 60 procent ekonomiky ve službách než pro 36 procent v již tak oslabeném průmyslu,” domnívá se Bartoň.

Stroukal: Jsme na úrovni Peru nebo Kazachstánu

Podle hlavního ekonoma banky Creditas Dominika Stroukala si navíc nejvyšší političtí představitelé protiřečí. „Je schizofrenní na jednu stranu odmítat, abychom byli montovnou Evropy, a na stranu druhou nepovažovat služby za produktivní sektor ekonomiky,” konstatoval.

„Vyspělé země mají mnohem větší podíl služeb v ekonomice než Česká republika. Evropská unie má v průměru více než 70 procent svého HDP ve službách, Spojené státy dokonce 80 procent, Hongkong dokonce 90 procent,” shrnul Stroukal.

Nedostatek turistů kosí cestovní ruch i hospody, v centru Prahy už zavírají

Ekonomika

„Našich 60 procent je hluboce pod průměrem bohatých zemí a z podobně velkých ekonomik je to číslo srovnatelné s Peru nebo Kazachstánem,” uzavřel ekonom.

Nejde jen o HDP, ale hlavně o ztrátu obživy

Podle Bartoně přitom při posuzování ekonomických dopadů covidu nelze hledět jen na růst HDP.

„V tíživých dobách, které zažíváme, je problematické měřit vše jen hrubou výrobou, ať už jde o jakýkoli sektor. Co když HDP dostaneme po poklesu na původní úroveň, ale spousta rodin přijde o zdroj obživy, protože ji založila na zajišťování štěstí ve volném čase svých klientů, a nikoli na plnění státních plánů na utrácení dluhových peněz?” uzavírá Bartoň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám