Hlavní obsah

Slovensko zmrazilo domácnostem ceny elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenské domácnosti budou od výrobce elektřiny dostávat elektrickou energii až do konce roku 2024 za cenu, za niž ji odebírají nyní. Ve středu to oznámili zástupci vlády a Slovenských elektráren.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský ministr financí Igor Matovič.

Článek

„Slovenské elektrárny poskytnou slovenským domácnostem následující tři roky regulovanou cenu elektřiny za stejné ceny, jaké jsou dnes,“ uvedl ministr financí Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO).

Současná cena elektřiny, která tak zůstane tři roky nezměněna, je 61,21 eura (zhruba 1490 Kč) za MWh. Slovenské elektrárny jsou jediným výrobcem elektřiny na Slovensku. Stát navíc už nyní reguluje ceny za přenos a distribuci. Proto se  nezmění koncová cena elektřiny, pokud se nezmění tyto poplatky.

„Chceme, aby slovenské domácnosti vypustily ze svých myslí, jak se budou vyvíjet ceny elektřiny, zda to jejich rozpočet zvládne,“ dodal Matovič.

Slovenské rodiny by tak měly na účtech za elektřinu až do roku 2024 ušetřit celkem asi miliardu eur (24,4 miliardy Kč).

Kabinet zároveň stáhl z parlamentu návrh na mimořádnou daň na elektrickou energii vyrobenou z jádra. „Stahujeme zákon o atomové dani,“ potvrdil ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a solidarita – SaS).

Slovenským elektrárnám hrozí kvůli nové dani bankrot, varuje jejich šéf

Ekonomika

Slovenská vláda minulý týden oznámila, že chce zdanit nadměrný zisk z prodeje elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách. Slovenské elektrárny reagovaly prohlášením, že vláda chce vybírat fiktivní zisky a podniku po tomto kroku hrozí bankrot.

Slovenské elektrárny rovněž varovaly, že po případném zavedení zvláštní daně bude zastavena dostavba čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce a bude ohroženo spuštění třetího bloku, který je už dokončen. Tím se podle podniku zmaří celkové investice ve výši šesti miliard eur (téměř 146 miliard korun).

Slovenské elektrárny jsou největším výrobcem elektrické energie v zemi s podílem 66 procent a v roce 2020 vyrobily téměř 19 tisíc gigawatthodin elektřiny. Firmu vlastní italský Enel, český EPH a stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám