Hlavní obsah

Škodovka dodá do Německa vlaky za deset miliard

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Kontrakt zásadního významu se podařilo uzavřít plzeňské Škodě Transportation. Do Německa dodá 38 jednopodlažních elektrických vlakových jednotek za více než deset miliard korun. Vozidla typu RegioPanter budou jezdit na příměstských tratích bavorského města Norimberk.

Foto: Vizualizace Škoda Transportation

Tyto vlaky budou vozit cestující v okolí Norimberku.

Článek

„Jedná se o naprosto klíčovou zakázku, která potvrzuje, že naše výrobky jsou kvalitní a konkurenceschopné,“ sdělil Tomáš Krsek, předseda představenstva společnosti Škoda Transportation. „Vyplácejí se nám dlouholeté vysoké investice do vědy a výzkumu, díky kterým můžeme konkurovat největším globálním výrobcům kolejových vozidel,“ podotkl Krsek a dodal: „Není to dobrá zpráva jen pro Škodovku, ale pro celý český průmysl. Tento kontrakt dává signál, že české výrobky mohou uspět i na nejnáročnějších trzích světa.“

Je to druhá zakázka, kterou firma v Německu získala. V roce 2013 podepsala s Deutsche Bahn smlouvu na dodávku šesti moderních elektrických vlaků za 2,6 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tendr na dodávku vozidel pro bavorskou železniční společnost BEG vypsal britský operátor National Express. „Jde o jednoho z největších soukromých operátorů v oblasti železniční a autobusové dopravy na světě,“ uvedla mluvčí plzeňských strojíren Lubomíra Černá. Škoda porazila řadu světových hráčů, třeba firmy Bombardier, Alstom, CAF nebo Stadler.

Nízká spotřeba a rozumná cena

„V tendru S-Bahn Nürnberg jsme nabídli vysoce kvalitní vozidlo typu RegioPanter, které nabízí konkurenceschopný mix v podobě nízkých nákladů na provoz, nízké spotřeby energie a férové ceny,“ uvedl viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation Zdeněk Majer.  Na příměstských tratích u Norimberku nyní jezdí soupravy Bombardier Talent 2, soupravy ze Škodovky je nahradí koncem roku 2018.

Plzeňská Škoda společně s francouzským koncernem Alstom usiluje o dodávku 80 elektrických vlaků pro Severní Porýní-Vestfálsko za tři miliardy eur (zhruba 83 miliard korun). V kontraktu je zahrnutá výstavba obrovského depa v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám