Hlavní obsah

Škoda Transportation dostala zakázku pro varšavské metro za osm miliard

Novinky, tov

Plzeňská Škoda Transportation byla potvrzena jako vítěz tendru na dodávku až 45 šestivozových souprav metra pro polskou metropoli Varšavu. Celková hodnota kontraktu činní necelých osm miliard korun, informoval ve čtvrtek mluvčí firmy Michal Tobrman.

Foto: Škoda Transportation/Descent

Vizualizace metra pro Varšavu

Článek

První souprava bude předána zákazníkovi do dvou let od podpisu kupní smlouvy. Vozy mají kapacitu až 1500 cestujících. Celková délka soupravy bude 118,2 metru. Maximální rychlost nových souprav bude 90 km/h.

„Jsem rád, že jsme byli po dlouhém správním a soudním řízení potvrzeni jako vítěz tendru na dodávky souprav pro Varšavu. Potvrdilo se, že naše nabídka byla nejlepší. Jedná se o průlomovou zakázku v oblasti městských kolejových vozidel - tendr ve Varšavě byl jedním z největších v Evropě, nicméně na rozhodnutí jsme čekali více než dva roky,“ řekl šéf Škoda Transportation Petr Brzezina.

Škoda Transportation v tendru zvítězila nad současným dodavatelem vozového parku do Varšavy, konsorciem Siemens-NEWAG, a také nad firmami Stadler, Alstom a CAF. Na vývoji spolupracovala Škoda Transportation s polskými univerzitami a konstrukčními kancelářemi, jako například EC Engineering.

Firma tak posílí na polském trhu, kde její tramvaje vozí již několik let cestující například ve Vratislavi.

Škoda Transportation je součástí skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám