Hlavní obsah

Sklo místo drahokamů. Klenotnictví ve Varech podle ČOI šidila zákazníky o tisíce

Někteří prodejci šperků v lázeňské zóně Karlových Varů nabízejí jako drahé kameny jen jejich syntetické náhražky, které mají mnohem nižší hodnotu, nebo dokonce skleněné imitace drahých kamenů zanedbatelné hodnoty, ovšem za cenu pravých drahokamů, zjistila kontrola České obchodní inspekce (ČOI). Ze sedmi zakoupených šperků nemělo pět deklarované vlastnosti, uvedl v pondělí mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: ČOI

Čtyři fialové kameny byly deklarovány jako ametysty, ve skutečnosti byly z kubické zirkonie, což je oblíbený syntetický kámen.

Článek

Kontroly v prodejnách klenotů v Karlových Varech proběhly letos v dubnu. Obchody, kde existovalo podezření, předem vytipovali odborníci z Celně-technické laboratoře Generálního ředitelství cel, kteří poté provedli laboratorní expertízu.

„Detailní znalecké posouzení kamenů ve špercích odborníky v laboratoři potvrdilo prvotní podezření – pět ze sedmi zkoumaných výrobků neodpovídá jakostí tomu, co prodávající při nabídce těchto šperků deklaroval, a dva výrobky se ještě ověřují,“ uvedl mluvčí.

Foto: ČOI

Stříbrný prsten s jedním světle modrým průsvitným kamenem, který byl prodávajícím deklarován jak ústně, tak i na garančním listu jako chalcedon. Rozborem bylo zjištěno, že kámen je z olovnatého skla.

Například stříbrný prsten s jedním světle modrým průsvitným kamenem byl prodávajícím deklarován jak ústně, tak i na garančním listu jako chalcedon. Rozborem však bylo zjištěno, že „kámen” je z olovnatého skla.

Ze skla byla i souprava stříbrného pozlaceného prstenu a náušnic s fialovými a světle růžovými průsvitnými kameny deklarovanými jako syntetický ametyst.

Stříbrný přívěsek se čtyřmi fialovými kameny, které byly deklarovány jako ametysty, byl ve skutečnosti osazený syntetickými kameny kubické zirkonie.

Zákazníci přišli o tisíce korun

Prodejce si při prodeji jednoho šperku s falešným kamenem snadno přijde na tisíce korun.

„Originální kameny stojí tisíce až desítky tisíc korun, podle velikosti šperku. Syntetické náhražky mají hodnotu stovek až tisíce korun, u skla to jsou jen koruny až desetikoruny,” řekl Novinkám Jan Řezáč, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Plzni, který se na kontrolách podílel.

Naposledy odhalené šperky s falšovanými kameny se podle něj prodávaly většinou v ceně do deseti tisíc korun.

Související téma:

„Vzhledem k závažnosti zjištěných skutečností čeká prodávající ve všech případech správní řízení. Alarmující zjištění v těchto případech je, že v několika z nich se opakovaně jednalo o stejné podnikatelské subjekty, které byly za tyto delikty již v minulosti pokutovány,“ dodal Fröhlich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám