Hlavní obsah

Silný dolar škodí ekonomice, prohlásil nový americký ministr financí Mnuchin

Novinky, bož

Nový americký ministr financí Steven Mnuchin první den v úřadě varoval před příliš silným dolarem. Informovala o tom televize Bloomberg. Trumpův ministr kromě toho obvinil Mezinárodní měnový fond (MMF), že nedostatečně bojuje proti manipulacím s měnami. Dolar v reakci na jeho slova v pondělí prudce oslabil, v úterý ztrátu částečně vyrovnal.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Steven Mnuchin

Článek

Podle Mnuchina by mohl mít „excesivně silný dolar“ negativní vliv na ekonomiku.

„Síla dolaru byla historicky spjatá se sílou americké ekonomiky a vírou investorů v obchodování v Americe,“ napsal ministr v odpovědi senátorovi, který se ho ptal, jaké důsledky by měl hypotetický 25procentní nárůst hodnoty dolaru.

„Čas od času může mít excesivně silný dolar krátkodobě negativní účinky na ekonomiku,“ dodal.

Dolar se po Mnuchinových slovech v pondělí dostal na šestitýdenní minima, později v úterý se částečně vzpamatoval.

Podobně jako Mnuchin se minulý týden pro Wall Street Journal vyjádřil i nový americký prezident Donald Trump, když řekl, že dolar je v současnosti až příliš silný. Naznačil, že USA budou muset dolar oslabit, pokud ho změny v daňové politice příliš posílí.

Podle analytika Davida Woo z Bank of America výroky obou politiků ukazují, že nová administrativa nebude chtít silný dolar. „Silný dolar není dobrý pro nic z toho, co Trump prosazuje,“ dodal Woo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám