Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu vystoupal na rekordních 157 miliard

Novinky, bož
Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 157,4 miliardy korun z dubnových 93,8 miliardy. V pondělí to oznámilo ministerstvo financí. V loňském roce činil deficit za prvních pět měsíců 50,9 miliardy korun. Jedná se o vůbec nejhorší květnový výsledek od vzniku České republiky.

Foto: Novinky

Hospodaření státu

Článek

V samotném květnu stát hospodařil s deficitem 63,7 miliardy korun, zatímco v předchozích letech se květnové schodky pohybovaly v mezi 20 až 25 miliardami korun.

„Tradičně horší výsledek hospodaření rozpočtu v průběhu května umocnil propad ekonomické aktivity a dopady opatření vlády na pomoc zaměstnanosti, domácnostem a firmám,” uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Schillerová nevyloučila další zadlužování, malým firmám pomůžou i obce

Domácí

Výdaje na sociální dávky za prvních pět měsíců letošního roku dosáhly 278,1 miliardy korun, což je meziročně o 27,6 miliardy více. Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 13,9 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) se snížilo o 6,9 procenta, respektive o 7,8 miliardy, na 105,4 miliardy.

Sněmovna schválila zvýšení letošního schodku na 300 miliard korun v souvislosti s ekonomickými dopady globální pandemie nemoci covid-19. Původně počítala se schodkem 40 miliard korun.

Reklama

Související články

USA hlásí rekordní schodek rozpočtu

Rozpočtový deficit Spojených států v dubnu činil rekordních 738 miliard dolarů (18,6 bilionu Kč), protože koronavirová krize vedla k prudkému růstu výdajů...

Výběr článků

Načítám