Hlavní obsah

Schodek rozpočtu v červnu stoupl na historický rekord

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu ke konci června stoupl na 195,2 miliardy korun z květnových 157,4 miliardy. Ve středu to oznámilo ministerstvo financí. V loňském roce činil deficit za prvních šest měsíců jen 20,7 miliardy korun. Letos tak vláda dosáhla vůbec nejhoršího červnového výsledek od vzniku České republiky.

Článek

Výdaje na sociální dávky za prvních šest měsíců letošního roku dosáhly 339,36 miliardy korun, což je meziročně o 39,8 miliardy více. Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 13,9 miliardy korun na 234,7 miliardy.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) se snížilo o 6,1 procenta, respektive 8,2 miliardy korun, na 127,26 miliardy.

Vláda schválila schodek rozpočtu 500 miliard

Ekonomika

Na přímá opatření na podporu ekonomiky v souvislosti s epidemií koronaviru připadlo podle údajů ministerstva 83,2 miliardy korun. V rámci úvěrů a státních záruk na úvěry bylo podle údajů Českomoravské rozvojové banky uvolněno 25,1 miliardy korun.

Sněmovna nejprve schválila zvýšení letošního schodku na 300 miliard korun v souvislosti s ekonomickými dopady globální pandemie nemoci covid-19. Později poslala do třetího čtení ještě další navýšení plánovaného deficitu na 500 miliard. Původně rozpočet počítal se schodkem 40 miliard korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám