Hlavní obsah

S koncem fixace hypotéky splátky rostou, banky úroky nesnižují

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hypoteční trh v Česku jakoby v posledních měsících zamrzl. Nejenže zájem o hypotéky klesá, ale ani úročení u bank se příliš nemění. Přitom Česká národní banka od listopadu své sazby radikálně snížila, přesto většina bank na změnu úroků neslyší. Lidé, kterým v současnosti končí fixace, zřejmě mají či budou mít dokonce měsíční splátky vyšší, protože před lety byly sazby níže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Banky jsou opatrnější, ale postupně se to bude uvolňovat. Ještě letos by mohly úroky klesnout,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

ČNB od listopadu snížila hlavní úrokovou sazbu, od které se odvíjí půjčování soukromým bankám, o jeden procentní bod na současných 1,75 procenta. Soukromé finanční domy však zatím příliš nereagují.

Hypoteční banka či Česká spořitelna na úrokové sazby nesáhly již několik měsíců, Komerční banka je snižovala naposledy v únoru, ČSOB u některých hypoték úroky dokonce mírně zvýšila, a to v prosinci loňského roku.

„Sazby u hypoték stanovujeme v Poštovní spořitelně individuálně. Nicméně snižování úrokových sazeb u hypoték nemusí nutně korespondovat se snížením základní sazby ČNB, neboť ta není jediným faktorem, který ovlivňuje tvorbu konečných úrokových sazeb na trhu. Svůj podíl zde hraje také riziko či úroveň sazeb na trhu,“ řekla Novinkám mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.

Úrokové sazby při hypotéce do 85 procent hodnoty nemovitosti (v %):
bankafixace na 1 rok3 roky5 let
Raiffeisenbank úvěr Klasik5,345,546,14
ČSOB Hypotéka5,695,495,49
Hypotéční banka5,695,495,49
Komerční banka úvěr Klasik5,194,994,99
Česká spořitelna*5,295,195,19
*Hypotéka je poskytována do 80 % hodnoty nemovitosti

Klienti, kterým letos končí fixace na hypotéky, zřejmě nebudou potěšeni. Kvůli tomu, že jsou nyní sazby vyšší než například před třemi lety, na měsíčních splátkách vydají více.

„Klienti chápou, že žijeme v jiné době než před několika lety, kdy si brali hypotéku v době největšího ekonomického růstu, a nejsou tedy změnou úrokové sazby překvapeni,“ vysvětlil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Peněžní domy se shodují v tom, že před koncem fixačního období své klienty včas kontaktují. O situaci jsou tak předem informováni. Každý se může rozhodnout, zda zůstane s hypotékou u stávající banky, nebo přejde k jinému finančnímu domu. Klienti by za případný přestup neměli nic platit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám